Friese ziekenhuizen weigeren agressieve patiënten

Array

In ziekenhuis De Sionsberg te Dokkum wordt op donderdag 22 mei het Convenant Veilige Zorg ondertekend. In dit convenant slaan de vijf Friese ziekenhuizen, de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie Fryslân de handen ineen om zo effectief mogelijk op te treden tegen ordeverstoringen. Fryslân is de eerste provincie waar provinciebreed afspraken worden gemaakt voor de bestrijding van incidenten in en rondom de ziekenhuizen. 

Het is algemeen bekend dat de omgangsvormen in de samenleving verruwen en dat de agressie toeneemt. Als gevolg van geweldsdelicten gepleegd door zowel patiënten, bezoekers, personeel of andere aanwezigen in en in de directe omgeving van de Friese ziekenhuizen, nemen de onveiligheidsgevoelens van deze personen toe. Ook zijn ziekenhuizen door hun publieke functie kwetsbaar voor verschillende vormen van vandalisme en (vermogens)criminaliteit.

Voor de directies van de Friese ziekenhuizen is dit aanleiding geweest om tot passende en sluitende maatregelen te komen in de vorm van een samenwerking met bovengenoemde partijen. De bestrijding van de geweldsdelicten en (vermogens)criminaliteit wordt in een publiek private samenwerking (PPS) ter hand genomen. De gewenste samenwerking tussen de partijen en de afstemming van de verantwoordelijkheden is noodzaak.

Het convenant is uitdrukkelijk een groeidocument, dat in de komende jaren inhoudelijk verder kan worden uitgebreid met onderwerpen die de convenantpartners kunnen aandragen. Ook is het mogelijk om op plaatselijk niveau aanvullende afspraken te maken om daarmee locaal maatwerk te realiseren. De ziekenhuizen nemen hierin het voortouw en stellen hiertoe een provinciaal plan van aanpak op, dat in de loop van 2009 vorm zal krijgen

Recente artikelen