Het toezicht op de kwaliteit van zorg in particuliere verzorgings-en verpleeghuizen

Array

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van de Kamerleden Kant en Leijten over het toezicht op de kwaliteit van zorg in particuliere verzorgings-en verpleeghuizen.

Het stimuleert dat er meer keuzemogelijkheden zijn voor cliënten. Verschil in stijl en mogelijkheden van wonen zijn er voor alle mensen in Nederland. En geven de mogelijkheid voor mensen om die zorgen en manier van wonen te zoeken die het beste bij hun behoefte aansluit. De staatsecretaris ziet geen reden waarom men zodra men zorg nodig heeft alle eigen leefwensen overboord moet zetten en iedereen in één format moet passen.

Iedere oudere heeft, ongeacht inkomen en opgebouwd vermogen, recht op goede en menswaardige zorg. In ons land is iedere zorginstelling verplicht om verantwoorde zorg te bieden. Alle zorginstellingen waaronder ook de particuliere woonzorgvoorzieningen vallen onder de Kwaliteitswet zorginstellingen en dienen te voldoen aan de eisen ingevolge die wet. De Inspectie voor de Volksgezondheid ziet daarop toe. De Staatsecretaris deelt de zorg over tweedeling dan ook niet. Voorzieningen zoals de Magistraat bieden vooral extra’s in woonomgeving, en eten en drinken. Of men daarvoor extra wil betalen is een privékeuze.

Het staat het personeel vrij om te kiezen voor de meest plezierige en best betaalde werkplek. De Staatsecretaris heeft er vertrouwen in dat zorginstellingen hierop in zullen spelen. Zorgaanbieders in andere zorginstellingen kunnen evengoed een plezierige werkomgeving organiseren waarin kwalitatief goede zorg wordt aangeboden, waardoor het personeel het werk aantrekkelijk blijft vinden.

In het kader van de Kwaliteitswet zorginstellingen houdt de IGZ ook toezicht op de particuliere woonzorgvoorzieningen. De Staatsecretaris wil in de toekomstige wetgeving ter versterking van de positie van de cliënt in de zorg de toelating op basis van de WTZi wel te vervangen door een registratieplicht. Daardoor blijft een ieder op de hoogte van het bestaan van de zorginstellingen. Het invoeren van een nieuw vergunningensysteem is niet meer van deze tijd en zal hooguit een beperkte bijdrage leveren aan betere kwaliteit van zorg. Dat weegt niet op tegen de lasten ervan. Het opzetten van een vergunningensysteem vraagt onder andere een actieve inzet van de overheid omdat deze dan criteria moet stellen op grond waarvan de vergunning wel of niet wordt toegekend. Het opzetten van een registratieplicht is in zijn belasting eenvoudiger en is zeker zo doelmatig. Hierbij gaat het er dan vooral om dat de IGZ zicht heeft op het totale aanbod aan zorgaanbieders waardoor ze makkelijker toezicht kunnen houden.

Ingevolge de Kwaliteitswet zorginstellingen houdt de Inspectie ook toezicht op de particuliere woonzorgvoorzieningen voorzover zij zorg verstrekken zoals omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet en de AWBZ.

Recente artikelen