Voorspellingsmodel geeft beter zicht op zwangerschapskansen

Array

Gynaecologen zouden een voorspellingsmodel moeten gebruiken om een betere inschatting te maken van de kans op een spontane zwangerschap bij paren die moeilijk zwanger kunnen worden.

Jan Willem van der Steeg komt tot deze conclusie in zijn onderzoek waarop hij vrijdag 16 mei bij het Erasmus MC promoveert.Deze test zou standaard gedaan moeten worden na afronding van het eerste onderzoek dat bij deze stellen plaatsvindt. Van der Steeg voerde zijn onderzoek uit binnen een samenwerkingsproject tussen Erasmus MC, AMC en VuMC. Daarin zijn tussen 2002 en 2004 de gegevens verzameld van 7.860 verminderd vruchtbare paren in 38 Nederlandse ziekenhuizen.

In zijn onderzoek vond Van der Steeg dat er op dit moment nog zeer grote verschillen bestaan tussen de door gynaecologen ingeschatte kans op een spontane zwangerschap voor verminderd vruchtbare stellen. Dit leidde tot grote verschillen in de door hen voorgestelde behandeling. Vervolgens liet hij gynaecologen het zogenoemde voorspellingsmodel van Hunault gebruiken, waardoor geen verschil meer bestond in de ingeschatte kans op spontane zwangerschap. De keuze voor behandeling bleek toen aanzienlijk meer overeen te komen.

Vooral bij paren waarbij in het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) geen duidelijke oorzaak is gevonden voor hun verminderde onvruchtbaarheid, is het van groot belang te bepalen wat hun resterende kans is op een spontane zwangerschap. Een vruchtbaarheidsbehandeling moet immers alleen worden verricht als de kans op zwangerschap hierdoor duidelijk groter is dan zonder behandeling.
Paren die nog steeds een goede kans hebben op een spontane zwangerschap moeten daarom kunnen worden onderscheiden van paren die een geringe kans hebben op een spontane zwangerschap. Bij de eerste paren zou bijvoorbeeld eerst nog beter met behandeling gewacht kunnen worden, terwijl de tweede paren beter meteen met een behandeling zouden kunnen starten. Het voorspellingsmodel kan van grote waarde zijn om deze kansen in te schatten.
Van der Steeg pleit er daarom voor dat het voorspellingsmodel standaard het sluitstuk wordt van het oriënterend fertiliteitsonderzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen