AzG: Zo snel mogelijk hulpgoederen naar rampgebied China

Artsen zonder Grenzen zal zo snel mogelijk hulpgoederen sturen naar het aardbevingsgebied in de Chinese provincie Sichuan. Afgelopen maandag 12 mei werd die regio getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter.
Volgens de autoriteiten zijn 19.500 mensen omgekomen bij de ramp. 90.000 gebouwen zijn volgens berichten verwoest. Veel gebieden in de bergen zijn nog niet bereikt door hulpverleners.

Twee teams van Artsen zonder Grenzen zijn in het gebied om een hulpactie op te zetten. De eerste inschattingen in de districten An Xian en Beichuan, zo’n 110 en 130 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Chengdu, wijzen op een grote behoefte aan onderdak, drinkwater en medische materialen. De meeste apotheken in het gebied zijn verwoest en er is een groot gebrek aan medicijnen. In het district Beichuan zijn volgens berichten 5.000 mensen omgekomen en worden 10.000 mensen vermist. Artsen zonder Grenzen stuurt medicijnen, medische materialen, maar ook zeven opblaasbare tenten naar Chengdu.

In Chengdu heeft het team twee ziekenhuizen bezocht, waar honderden gewonden van de aardbeving zijn opgenomen. De ziekenhuizen zijn goed in staat de mensen te behandelen, maar hebben dringend chirurgische materialen, infusen, verbandmiddelen en medicijnen nodig. Artsen zonder Grenzen is bezig nieuwe voorraden te organiseren.

Met de zending zal ook dialyseapparatuur worden aangevoerd. Als mensen lange tijd bekneld zitten, komen er zoveel afvalstoffen uit de spieren in het bloed, dat de nieren het niet meer aankunnen. Uiteindelijk kan dat dodelijk zijn. Met de apparatuur stuurt Artsen zonder Grenzen ook drie nierspecialisten.

‘Daarnaast sturen we vanuit Hong Kong ook dekens, plastic zeil voor onderdak en kits met zeep, teiltjes, tandpasta, tandenborstels enzovoort voor 20.000 mensen naar het gebied’, zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen Philip Tavernier.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen