Bronovo krijgt eerste gecombineerde accreditatie- visitatie

Array

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ) en een visitatiecommissie van de wetenschappelijke verenigingen toetsen op pilotbasis de kwaliteit van het ziekenhuis. Zo meldt de Orde van Medisch Specialisten.

De pilot is het resultaat van plannen die het NIAZ en de Orde sinds tien jaar hebben om de twee toetsingssystemen op elkaar af te stemmen. De pilot in Ziekenhuis Bronovo moet uitwijzen of de combinatie externe ziekenhuistoetsing efficiënter en doelmatiger maakt. Naar verwachting zullen de twee systemen goed op elkaar aansluiten.

Het NIAZ is een instituut dat de kwaliteit en de veiligheidswaarborgen van zorginstellingen toetst. Een NIAZ-accreditatie garandeert geen foutloze zorg, maar wel een cultuur waarin incidenten zoveel mogelijk worden voorkomen en aangepakt als ze toch optreden. De NIAZnorm enerzijds beschrijft wat er instellingsbreed geregeld moet zijn, de visitatiecommissie anderzijds toetst hoe dat in het ziekenhuis is gebeurd

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen toetst of zorginstellingen hun organisatie zó hebben ingericht, dat ze op reproduceerbare wijze een acceptabel niveau van kwaliteit van zorg voortbrengen. Door middel van accreditatie stimuleert het NIAZ instellingen om de kwaliteit van de organisatie van de zorg te borgen en te blijven verbeteren. Zorginstellingen kunnen zich met een NIAZ-accreditatiebewijs in- en extern verantwoorden. Een NIAZ-accreditatie geldt voor vier jaar.

Het NIAZ is een instituut voor en door de zorg. Het is opgericht door de brancheorganisaties van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten en wordt sterk gedragen door de sector. Niet voor niets maakt het NIAZ gebruik van 'peer review' : toetsing van zorginstellingen gebeurt door speciaal opgeleide collega's uit andere zorginstellingen. Ook is het NIAZ Referentiekader ontwikkeld door kwaliteitsdeskundigen en vakmensen uit de zorg.

Hoewel de 'Z' in NIAZ staat voor 'Ziekenhuizen', biedt het NIAZ ook andere zorginstellingen de mogelijkheid zich aan te sluiten bij het NIAZ-accreditatieprogramma.

Het NIAZ is 'ISQUA member 2008'

Bronovo is sinds 2004 in het bezit van een accreditatiebewijs van het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ).
De NIAZ-accreditatie betekent dat een onafhankelijke organisatie, op basis van grondig onderzoek, vertrouwen heeft in de veiligheid en kwaliteit van ons ziekenhuis. Op dit moment is ongeveer veertig procent van de ziekenhuizen in Nederland geaccrediteerd.

Voor het evalueren van de resultaten maakt Bronovo onder meer gebruik van de prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze indicatoren maken de prestaties van ziekenhuizen openbaar en geven daarmee een indruk van de kwaliteit. Aan de orde komt bijvoorbeeld of het ziekenhuis beschikt over een kwaliteitskeurmerk, hoeveel procent van de patiënten doorligwonden ontwikkelt en of bepaalde risicovolle operaties voldoende frequent worden uitgevoerd. Niet alleen de organisatie zelf, maar ook patiënten kunnen conclusies trekken uit deze meetresultaten. De prestatie-indicatoren van Bronovo en de andere ziekenhuizen zijn te vinden op www.ziekenhuizentransparant.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen