NZa adviseert uitstel invoering volledig pakket AWBZ

Array

Ongelijke regels werpen drempel op voor volledig pakket
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert Staatssecretaris Bussemaker van VWS om verblijfzorg aan thuiswonenden nog niet te laten verrichten door thuiszorginstellingen. De staatssecretaris wil vanaf 2009 ook thuiszorginstellingen de mogelijkheid bieden om verpleeghuiszorg en -ondersteuning aan mensen thuis geven die een verpleeghuisindicatie hebben. De NZa ziet op dit moment teveel obstakels. Vooral de verschillende juridische en financiële regels voor  extra- en intramurale zorg leveren problemen op.

Het voorstel van de Staatssecretaris betreft het vervangen van de huidige aanspraak verblijf door de aanspraak volledig pakket. Dit pakket maakt het mogelijk dat cliënten met een indicatie voor verblijf in een AWBZ-instelling kunnen kiezen of zij de zorg thuis of in een instelling willen krijgen. Al sinds juli 2007 kunnen cliënten in aanleunwoningen of in woonzorgcomplexen verblijfzorg thuis krijgen maar deze kan alleen worden geleverd door intramurale zorgaanbieders. De Staatssecretaris wil per januari 2009 volledig pakket niet alleen door intramurale- maar ook door extramurale zorginstellingen, zoals thuiszorgorganisaties laten verrichten.

Het voorgenomen beleid lijkt een kleine aanpassing, maar in feite is er sprake van een stelselwijziging. De NZa is van mening dat deze wijziging niet los kan worden gezien van de moderniseringsplannen van de AWBZ, met name de plannen rondom het scheiden van wonen en zorg en de inhoud van het SER-advies hierover. De kern van de problemen hebben te maken met de huidige wet- en regelgeving die op tal van punten onderscheid maakt tussen het leveren van intramurale- en extramurale zorg. Voor extramurale zorg geldt bijvoorbeeld geen contracteerverplichting, is winstoogmerk en -uitkering toegestaan en is er geen sprake van een capaciteitsgebonden toelating voor een bepaalde doelgroep.

De voorgestelde invoering van volledig pakket ziet de NZa als een zeer ingrijpende systeemwijziging die nog eens boven op de al geplande invoering van zorgzwaarte pakketten komt. De invoering van de zzp's doet ook al een zwaar beroep op de flexibiliteit van zorginstellingen om te veranderen. De NZa vindt dat de overheid zich eerst moet uitspreken over de voorgenomen veranderingen van de (integrale) kapitaalslasten en het financieel scheiden van wonen en zorg en niet vooruitlopend hierop al een ingrijpende verandering in de verblijfszorg doorvoert.  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen