RIVM: Vaccinatiegraad nog steeds hoog

Het rapport geeft de vaccinatiegraad weer van zuigelingen geboren in 2003 tot en met 2005, kleuters geboren in 2000 tot en met 2002, en schoolgaande kinderen geboren in 1995 tot en met 1997. Het percentage gevaccineerde zuigelingen ligt rond de 95%, voor sommige vaccinaties is dit percentage zelfs hoger. Van de kleuters en schoolgaande kinderen is meer dan 90% gevaccineerd. 

Voor het huidige rapport zijn striktere criteria gebruikt dan in voorgaande jaren om te bepalen of een kind gevaccineerd is. Zo zijn kleuters die ná in plaats van tijdens hun vierde levensjaar zijn gevaccineerd niet meegeteld. Ook telden DTP-vaccinaties (waar de K-component is uitgelaten) niet mee voor de DKTP-vaccinatiegraad. Ondanks deze strengere toetsing is de vaccinatiegraad nog steeds zeer hoog.

De landelijke vaccinatiegraad voldoet ruimschoots aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ondanks de hoge vaccinatiegraad kunnen epidemieën uitbreken in regio’s waar veel ongevaccineerden bij elkaar wonen. Voorbeelden zijn de rodehondepidemie van 2004-2005 en de huidige bofepidemie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen