Subsidie minister EPD geen echt commitment

Array

VWS-minister Klink geeft 45 miljoen euro subsidie aan huisartsen, huisartsenposten en apotheken voor aansluiting op het schakelpunt. Dit schrijft de minister in een brief aan de Kamer. Hij hoopt hiermee zo snel mogelijk een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) te realiseren.

Op dit moment zijn 39 zorgaanbieders aangesloten op het landelijk schakelpunt. Tot en met augustus komen er ruim honderd geplande nieuwe aansluitingen bij en vanaf september kan de rest zich aansluiten. Een jaar daarna, op 1 september 2009, moeten alle zorgaanbieders via het landelijk schakelpunt zijn gekoppel.

Het bedrag van 45 miljoen steekt schraal af tegen de 200 miljoen die bestuurslid van de LHV, Paul Habets, vorig jaar aangaf in een interview met ICTzorg. Direkteur Gert-Jan van Boven van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) pleitte toen voor toekenning van subsidie aan huisartsen die echt voldoen aan de eisen van een goedbeheerd zorgsysteem.

De LHV wil niet reageren op de brief en het stappenplan van de minister. Binnenkort praat de vereniging met Klink over de problemen rond het EPD, dus een eerdere reactie in de media zou niet kies zijn, aldus de woordvoerder.

Recente artikelen