Tetrahydrobiopterine (BH4), dat gebruikt wordt voor de behandeling van fenylketonurie of PKU, blijkt ook in staat om cardiale hypertrofie en fibrose te verminderen.

Dat hebben artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en onderzoekers van Johns Hopkins University (Baltimore, VS) ontdekt. Circulation publiceerde dinsdag de resultaten.

De onderzoekers ontdekten dat tetrahydrobiopterine hartschade kan afremmen en omkeren. Tot nu toe wordt BH4 gebruikt voor de behandeling van fenylketonurie of PKU. Tijdens dierexperimenteel onderzoek stelden de onderzoekers vast dat BH4 niet alleen de verminderde pompfunctie na hartfalen stabiliseert, maar ook gedeeltelijk herstelt. Bovendien bleek BH4 de vergroting van de hartkamers af te remmen en de groei van de hartmassa te beperken. Ook de aanmaak van vrije zuurstofradicalen wordt door BH4 afgeremd. Die vrije zuurstof radicalen brengen schade toe aan onderdelen van de hartcel waardoor de cel afsterft.

“Het hart ondervindt duidelijk een aantal positieve effecten door de toediening van BH4,” zegt dr. An Moens, verbonden aan de dienst cardiologie van het UZA. “Uit ons onderzoek blijkt dat BH4 de schade aan de linker hartkamer afremt en zelfs kan omkeren. BH4 heeft zeer specifieke antioxiderende eigenschappen. Meer algemene antioxidanten kunnen het gunstige effect van BH4 op bestaand hartfalen niet evenaren. Mogelijk leggen we met deze ontdekking de basis voor toekomstige therapieën die de levensbedreigende gevolgen van aanhoudende hoge bloeddruk kunnen voorkomen.”

Eerder forceerden dezelfde onderzoekers al een doorbraak in het beperken van hartschade na een hartinfarct met foliumzuur. Foliumzuur verhoogt de hoeveelheid BH4 in de vaatwand. Het onderzoeksteam gaat nu verder onderzoeken wat het effect is van combinatietherapie met vitaminesupplementen zoals foliumzuur en vitamine C. Nog dit jaar starten ze patiëntenstudies op.

Bron: Universitair Ziekenhuis Antwerpen/Circulation 2008 online publicatie 12 mei

Recente artikelen