Bakas: Megatrends van “Grimlach tot Ironie”, hoe ziet Bakas de zorg?

Array

Trendwatcher Adjiedj Bakas is niet verbaasd over de actie van het OM de afgelopen week. Een 9-koppig arrestatieteam rekende cartoonist Gregorius Nekschot in en kreeg voor elkaar dat zonder tussenkomst van de rechter 8 cartoons van zijn site verdwenen, die kwetsend zouden zijn voor zwarten en moslims.

Twee jaar geleden publiceerde Bakas zijn humor-trendboek "Megatrends van Grimlach tot Ironie". In dit boek voorspelde Bakas dat zogenaamde politieke correctheid de humor in Europa zou muilkorven. Een enqu(ee)te onder Europese beroepshumoristen, zoals cabaretiers en cartoonisten, leerde dat de overgrote meerderheid (meer dan 90%) aan zelfcensuur doet sinds de Deense cartoonrellen. Uit veiligheidsoverwegingen, maar ook vanwege  de zelfislamisering van Europese overheden. Onder zelfislamisering verstaat Bakas: "een vorm van appeasement richting moslimfundamentalisten, waarbij bij voorbaat wordt toegegeven aan hun vermeende gekwetstheid, terwijl hun haatzaaierij wordt gedoogd." Deze zelfislamisering is in heel West-Europa zichtbaar, op een enkele uitzondering na zoals hier en daar in Frankrijk of Denemarken. De terugkeer van religie in het publieke domein is hier mede debet aan. Christelijke autoriteiten misbruiken het vermeende kwetsen van moslims om het kwetsen van christenen aan te pakken. Dat past weer in de trend van de terugkeer van de middeleeuwen, die Bakas eerder beschreef. In de middeleeuwen werd ook gepoogd om satirici, zoals de schrijver van "Van den Vos Reynaerde" aan te pakken. Tijdens de Verlichting verminderden dit soort acties.

Bakas schetst ook een beeld van toekomstige klassenverschil in de zorg. Volgens hem komt er een klassensysteem in zorg. Wie geld heeft, kan betere zorg en meer faciliteiten kopen, terwijl mensen in de onderklasse weer bed aan bed liggen in slechtverlichte ziekenhuiskamers. In dit toekomstbeeld kan Bakas zich ook voorstellen dat we gaan emigreren naar een lage loonland om daar luxere zorg te krijgen. Hij benoemt hier dus in één keer 'emigreren' en laat daarmee de hele ontwikkeling van het medisch toerisme (annex zorgtoerisme) links liggen. Jeroen van Breda Vriesman is het niet eens met Bakas' toekomstbeeld. Hij denkt dat we een zorgsysteem ingericht op solidariteit zullen behouden. Van een dergelijk zorgsysteem is hij een voorstander.

Chirurgen die je aan je hersenen opereren door er via een hologram bijna letterlijk midden in te gaan staan. Betalen in de supermarkt met je ogen. Vliegende auto’s als remedie tegen de alsmaar langer wordende files. Een robot als thuiszorghulp die stofzuigt, thee zet en hulp haalt als er iets met je is. Gezond honderdvijftig worden. Toekomstmuziek? Welnee. De meeste van deze ontwikkelingen zijn al in gang gezet. Een aantal wordt nu al in de praktijk gebracht. Alleen, wij weten er vaak maar weinig van. 

Welke verwachtingen heeft Bakas voor de zorg?

Apotheek van de Toekomst

Het meeste werk in de apotheek van de toekomst wordt gedaan door een robot. De apotheker is er alleen nog maar om bij te betalen en een praatje mee te maken. 
Lees verder en bekijk de video

Camerapil

Dikke slangen met camera inslikken voor een maagonderzoek is verleden tijd met de camerapil. Je slikt de pil in en die begint direct met foto’s maken.
Lees verder

Gentherapie

Er wordt al jaren mee geëxperimenteerd en het is zeker niet onomstreden, maar als het werkt kan het voor revolutionaire doorbraken zorgen. Bijvoorbeeld bij ziektes die worden veroorzaakt door een genetisch defect.
Lees verder en bekijk de video 

Het laboratorium op een chip

Je hoeft niet meer naar het ziekenhuis om bloed te laten prikken, maar je haalt thuis gewoon een druppeltje uit je vinger. 
Lees verder

Medicijnbubbel

In de toekomst slik je een medicijn niet meer in en wacht je niet meer af waar de pil terecht komt. Er wordt hard gewerkt aan allerlei manieren om het medicijn precies en alleen op die plek terecht te laten komen waar het ook nodig is.
Lees verder

Medicijnkies

Een tandprothese die hol is van binnen en een reservoir bevat waarin een tablet met het gewenste medicijn geplaatst kan worden, zodat de medicatiedosis precies afgestemd kan worden. 
Lees verder

Notes

Opereren zonder snijden aan de buitenkant. Snijden is in de toekomst passé. Chirurgen gaan je lichaam binnen door bestaande openingen. 
Lees verder en bekijk het interview met hoogleraar Paul Fockens

Regeneratieve geneeskunde

Regeneratieve geneeskunde (Tissue Engineering) houdt in dat alle onderdelen van het lichaam met eigen celmateriaal gerepareerd kunnen worden.
Lees verder en bekijk het interview met hoogleraar Clemens van Blitterswijk 

USB-stick met medische gegevens

Je hebt een ongelukje gehad en je moet snel verzorgd worden. Om te voorkomen dat eerst naar een medisch dossier gezocht moet worden, is er nu de USB-stick met al je medische gegevens.
Lees verder

Ziekenhuis van de Toekomst

In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam bouwen ze het ziekenhuis van de toekomst. Iedereen heeft er een eigen kamer. 
Lees verder en bekijk de video

Recente artikelen