Huisdier voor verbetering van verpleeghuisleven

De zorgcentra Lindestede in Wolvega, Anna Schotanus in Heerenveen, Zonnehuis in Zuidhorn en Zonnekamp in Steenwijk en de GGZ in Heerenveen willen honden, poezen en konijnen inzetten om het leven en welzijn van de bewoners en cliënten te verbeteren. Lindestede gaat als eerste in Fryslân in zee met de Stichting Zorgdier Nederland.

Dat werd zaterdag bekend gemaakt op een minisymposium Zorg voor Dieren – Dieren voor Zorg in Dierenkliniek Wolvega. Daar spraken deskundigen uit het hele land over de toegevoegde waarde die het inzetten van dieren kan hebben voor hulpbehoevende mensen.
Verpleeghuis Zonnehuis in Zuidhorn begint na de zomer al met het gebruik van zorgdieren. Afgelopen vrijdag startte een groep vrijwilligers aan een vierdaagse opleiding tot zorgdierteam. Dat wordt betaald door de Zonnehuisgroep, het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor (RCOAK) en de provincie Groningen. Volgens de Stichting ZorgDier Nederland krijgen de vrijwilligers een gedegen opleiding in het omgaan met hulpbehoevende mensen.
De zorgdieren zijn bedoeld voor mensen met een verstandelijke functiebeperking, autisme, psychische moeilijkheden, maar ook voor hen die eenzaam zijn, Alzheimer hebben of een ernstig lichamelijk trauma hebben opgelopen. De dieren kunnen een functie hebben in bejaardencentra, ziekenhuizen, medische kindertehuizen, psychiatrische centra, maar ook bij mensen thuis.
Het effect van de zorgdierteams is verbluffend, zo toonde een onderzoek van de Universiteit van Utrecht aan. Mensen kijken uit naar het bezoek van het team en laten in veel gevallen een duidelijk zichtbare verbetering zien op allerlei gebieden: mobiliteit, gedrag, zelfvertrouwen, motivatie, concentratie en stressbestendigheid.
 
Psycholoog Geza Kovacs van de Rainbow Ranch van de Veluwe zei op het symposium dat dieren, en dan met name paarden, een sleutelrol vervullen in veel therapeutische processen. Ze vertelde dat ze paarden succesvol had ingezet om slachtoffers van de brand in Volendam te begeleiden, nadat die eerder op slot zaten met hun emoties en gevoelens.

Recente artikelen