Kroes breidt onderzoek naar farmacie uit

0
199
16/05/2008

Eurocommissaris Kroes breidt het onderzoek naar de werkwijze van de farmaceutische sector verder uit. Nadat eerder bedrijven onder de loep zijn genomen, zullen nu ook organisaties van artsen, patiënten, apothekers en de farmasector worden onderzocht, alsmede overheidsinstellingen die een rol spelen bij het vaststellen van geneesmiddelenprijzen.

Belangrijk onderwerp van onderzoek is de vraag of en in hoeverre farmaceutische bedrijven de komst van goedkope generieke middelen tegenhouden, bijvoorbeeld door patentverlenging. Daarnaast wil de Commissie weten waarom er zo weinig nieuwe geneesmiddelen op de markt worden gebracht en waarom dit proces in Europa trager verloopt dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Naar volume gemeten maken generieke producten in Amerika 63 procent van de markt uit, in Europa 42.
Het onderzoek is het omvangrijkste mededingingsonderzoek tot nu toe in de EU.

De onderzoekers van Kroes hebben eerder dit jaar zo’n honderd bedrijven om informatie gevraagd. Er volgt nu onderzoek bij tachtig organisaties en overheidsinstellingen.
Wanneer de commissaris tot het oordeel komt dat bedrijven een ontoelaatbaar prijsbeleid hanteren, kan zij straffen opleggen en eisen dat de bedrijfsvoering wordt aangepast.
In Brusselse kringen klinkt het geluid dat Kroes na haar aanpak van Microsoft en de elektriciteitsproducenten nog een succes wil behalen om daarmee haar tweede termijn als commissaris veilig te stellen.