Meer meisjes eetstoornis

Array

Ongeveer een kwart van de vrouwen en meisjes die in behandeling zijn voor een eetstoornis, bezoekt actief Pro Ana-sites. En 81 procent van de meisjes die behandeld worden voor anorexia of boulimia, kent deze websites. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum Eetstoornissen Ursula.

Pro Ana-sites zijn websites waarop meisjes met bijvoorbeeld anorexia of boulimia tips uitwisselen om zo veel mogelijk af te vallen. Anorexia is een levensstijl, is de boodschap. Frankrijk besloot in april om het aanzetten tot anorexia te bestraffen met maximaal twee jaar cel en 30.000 euro boete. Deze wet is vooral bedoeld tegen de Pro Ana-sites. In Nederland zijn voorstanders van het verbod inmiddels een handtekeningenactie op Hyves begonnen.

Groter probleem dan gedacht
Er zijn in Nederland veel meer meisjes met een eetstoornis dan tot nu toe werd gedacht. Volgens het Trimbos-instituut lijden jaarlijks zo'n 5.500 meisjes en jonge vrouwen aan anorexia. Ruim 22.000 meiden zouden boulimia hebben. Maar uit onderzoek in opdracht van de NOS blijkt dat een veel grotere groep van de 12 tot 18 jarigen waarschijnlijk een eetstoornis heeft. De onderzoekers schatten het aantal op meer dan 100.000 meiden. Vrijwel alle meisjes vertelden de onderzoekers dat zij een of meer vriendinnen of klasgenoten met een eetstoornis kennen.

Verder blijkt uit dat NOS-onderzoek dat zo'n 80 procent van alle jongeren een verstoord beeld van gezond eten heeft. Normaal ontbijten is er niet bij, ze slaan maaltijden over en proppen zich op andere momenten vol met junkfood. Onderzoeker Liliane van Lier: "Meiden die geen aanleg hebben om dik te worden, stouwen zich vol met eten. Meiden die wel aanleg hebben om overgewicht te ontwikkelen, eten zo weinig dat ze al snel aanschurken tegen vormen van anorexia. Of ze zijn hard op weg om anorexia te krijgen."

2 thoughts on "Meer meisjes eetstoornis"

  1. Nederland, overheid, hoe lang blijft u achter met wetgeving of bestraffing van aanzetten tot wat hier gebeurt op die sites plus
    aanpakken ook verantwoordelijk ouders die gezag hebben over kinderen betreffende?

    Zowel de clientéle als de plegers?

  2. Medicalfacts Redactie

    @ L. Koppenol

    Zoals je waarschijnlijk wel op Medicalfacts.nl hebt kunnen lezen staat Scarlet Tara McQuinn – Hemkes, een van onze redacteuren, maandag as (26 mei) in de finale van het programma "Lange Frans stelt Kamervragen". Als zij die finale wint, wordt mijn initiatief opgepakt door het Veronica promotieteam en worden door heel Nederland handtekeningen opgehaald zodat eea aan de Tweede Kamer kan worden aangeboden.

    Half april heeft Scarlet Hemkes (26) een landelijke petitie tegen pro-ana sites via Hyves opgestart (http://stop-pro-ana.hyve.nl). Binnen 3 weken waren reeds 5000 mensen lid die haar mening deelden, wat betreft een verbod op de pro-ana sites. Ook heeft zij reeds deelgenomen aan het programma Lange Frans stelt Kamervragen wat iedere maandag om 22:30 uur op Veronica te zien is. Daar ontving zij de overgrote meerderheid van de stemmen. Haar site is tevens vermeld in het Feministisch maandblad Opzij. Een belangrijk initiatief dus wat uw steun verdient! Om te winnen heeft ze echter veel stemmen nodig! Zij strijdt tegen nog vier andere initiatieven, waarvan er een een zeer grote doelgroep heeft onder de kijker naar het programma. Scarlet hoopt daarom dat u ook kijkt en 1 smsje voor haar wil sturen die avond (licht ook uw vrienden & kennissen en collega's in).

Comments are closed.

Recente artikelen