Mogelijk allergische reacties door eikenprocessierups in diervoer

Array
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) attendeert veehouders en fouragehandelaren op mogelijk allergische reacties na contact met veevoer waar grote hoeveelheden brandharen van eikenprocessierupsen in zitten. De reacties kunnen optreden bij zowel mensen als dieren.

Het risico is beperkt. De kans dat brandharen van de rupsen in hooi of kuilgras zitten is niet groot en alleen aanwezig in delen van Nederland waar de eikenprocessierups veel voorkomt (Zuid-Nederland, Utrecht, Gelderland, Overijssel). De klachten bij mens en dier zijn eenvoudig te behandelen. Om problemen te voorkomen adviseert de VWA veehouders te vragen naar de herkomst van hooi of kuilgras.

Van de eikenprocessierups is al jaren bekend dat hij kan zorgen voor overlast. Een enkele rups heeft rond de 600.000 microscopisch kleine brandharen. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het is dan ook raadzaam om niet in contact te komen met de rupsen zonder beschermende kleding. Rond bomen met veel rupsen kunnen de haren van de rupsen in groten getale voorkomen in het gras. Sinds april komen de eikenprocessierupsen uit het ei, tegelijk met het ontluiken van de eikenbladeren. Daarmee is het seizoen voor de eikenprocessierups begonnen.

Meer informatie: 

Recente artikelen