Google health van start: het medisch dossier op internet

1
169

googlehealth Google is gestart met Google Health, een nieuwe dienst om online je medische gegevens bij te houden of die door te sturen naar externe partijen, meldde lifestylemagazine Bright.nl dinsdag. 

Vandaag heeft Google dus haar beta-versie van haar nieuwste dienst Google Health gelanceerd. Google Health biedt mensen een persoonlijke portaal met gezondheidsinformatie. Op het portaal kunnen mensen hun eigen persoonlijke gezondheidsdossier plaatsen. Google heeft rondom deze nieuwe dienst al samenwerkingsverbanden met diverse partijen gesloten zoals drogisterijen en stichtingen. De nieuwe dienst van Google is te benaderen onder de url google.com/health.

The New York Times schreef in het verleden al een uitgebreid artikel over de potentiele plannen van Google en Microsoft. Daarnaast lekten eerder al eens screenshots van de Google applicatie uit. Nu is hij dus breder beschikbaar

Google omschrijft haar nieuwe dienst aan de hand van vier punten, namelijk:

  1. Beheer uw gezondheidsinformatie op één centrale plaats.
  2. Verzamel uw medische dossiers van dokters, ziekenhuizen en apothekers.
  3. Houdt uw dokters up-to-date inzake uw medisch dossier.
  4. Wordt meer geïnformeerd over actuele gezondheidszaken.

Volgens Google staat privacy voorop: gegevens worden nimmer verkocht en alleen gedeeld met toestemming van de gebruiker. Volgens Google staat privacy voorop: gegevens worden nimmer verkocht en alleen gedeeld met toestemming van de gebruiker. Op dit moment werken alleen nog Amerikaanse zorginstellingen mee aan Google Health. Ook 40.000 dokters kunnen medische gegevens naar Google Health importeren.

lannen voor uitbreiding naar andere landen zijn er wel. Wie een profiel aanmaakt kan zaken als medicijnen, aandoeningen, allergieën en vaccinaties toevoegen. Op dit moment kunnen gebruikers alleen kiezen tussen het delen van al hun medische gegevens of niets. Je kunt dus geen specifieke aandoeningen uit het verleden geheim houden terwijl je recente gegevens wel wilt delen. Google werkt wel aan een verfijnder systeem van toestemmingen.

Plannen voor uitbreiding naar andere landen zijn er wel. Wie een profiel aanmaakt kan zaken als medicijnen, aandoeningen, allergieën en vaccinaties toevoegen. Op dit moment kunnen gebruikers alleen kiezen tussen het delen van al hun medische gegevens of niets.

Je kunt dus geen specifieke aandoeningen uit het verleden geheim houden terwijl je recente gegevens wel wilt delen. Google werkt wel aan een verfijnder systeem van toestemmingen.

1 REACTIE

  1. Dieven maken steeds vaker gebruik van patiëntendossiers om informatie over creditkaarten te bemachtigen of om valse rekeningen te versturen. Dat meldt USA Today. Dus dat is reden genoeg om geen EPD op Google in te voeren. Hoewel ziekenhuizen en andere zorgaanbieders de medische data versleutelen, slagen de dieven er toch in om de medische informatie te verkrijgen, aldus USA Today. Vaak maken ze daarbij gebruik van medewerkers van de zorginstellingen. Het blijkt voor de dieven aantrekkelijker te zijn om patiëntgegevens te stelen dan gegevens van een creditcard omdat de informatie makkelijker is te vermenigvuldigen.

Comments are closed.