Helft surfers controleert diagnose van dokter online

0
214
De helft internetgebruikers controleert de diagnose die zijn of haar arts stelt online. Aan die arts vraagt tien procent van de patiënten een specifiek medicijn, louter op basis van online opgezochte informatie. Populairst zijn de websites rond specifieke ziektebeelden en medische portaalsites. 10 procent vraagt daarnaast een specifiek medicijn aan de arts op basis van de verzamelde internetinformatie. De helft van de artsen gaat in op zulke verzoeken.
Dit blijkt uit een Europees onderzoek uitgevoerd door InSites Consulting bij 300 belgen. 
 
73 procent van iedereen die in België op het internet surft, zoekt op het internet naar medisch gerelateerde informatie, die daarmee een van de meest opgezochte types informatie op het internet is. Websites over specifieke ziektebeelden en medische portaalsites worden het meest geraadpleegd.

Toch heeft maar 40 procent van de Belgen vertrouwen in de informatie die gevonden wordt. Het minst vertrouwen hebben mensen in de informatie die ze vinden op websites van farmaceutische bedrijven.

Na een doktersbezoek, kijkt 50 procent van de Belgische surfers de diagnose van zijn arts na op het net. Die tendens is bij alle leeftijdscategorieën merkbaar, maar iets meer uitgesproken bij mensen ouder dan 55 jaar.

Eén op de tien patiënten vraagt de arts wel eens naar een specifiek medicijn die hij of zij op het internet tegenkwam. "Voor sommige types medicijnen kan de invloed van de patiënt stijgen tot meer dan 30 procent, terwijl voor andere ziektes de patiënt volledig afgaat op de visie van de arts. Het is echter wel duidelijk dat de tijd van de naïeve patiënt en de alwetende huisarts voorgoed voorbij is", besluit Magali Geens van InSites Consulting.