IGZ niet gerust op veiligheid in Nederlandse OK’s

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is er niet gerust op dat de veiligheidssituatie in de andere Nederlandse ziekenhuizen wel op orde is. Dat is een van de conclusies die IGZ trekt uit haar onderzoek naar de oorzaak van de brand in het TWenteborg ziekenhuis. Waarbij een patiënte overleed.

Alle ziekenhuizen moeten van de IGZ binnen drie maanden melden welke veiligheidsmaatregelen ze gaan nemen naar aanleiding van het IGZ-rapport over de brand in Almelo. Weer drie maanden later moeten ze allemaal gerapporteerd hebben welke maatregelen ze genomen hebben en hoe ze dat hebben gedaan.

Alle ziekenhuizen moeten in ieder geval op alle OK’s en behandelkamers waar met zuurstofgas gewerkt wordt, afsluiters installeren voor de zuurstoftoevoer. Elke OK moet een brandmelder krijgen die rechtstreeks in contact staat met de brandweer. Bovendien moeten de ziekenhuis op korte termijn ervoor zorgen dat de kwaliteit van de medische apparatuur gegarandeerd is (tijdig onderhoud door deskundigen, tijdig vervangen etc).  In 2005 had maar 52% van de ziekenhuizen de belangrijkste procedures daarover op papier staan. Vorige maand zijn 15 ziekenhuizen die het op dit gebied heel slecht doen door de IGZ bezocht

Recente artikelen