Britse onderzoekers hebben mogelijk nieuw middel om MRSA te bestrijden

Array

Als de klinische tests een succes zijn, is in 2011 klaar een middel tegen MRSA gereed voor verkoop. Althans, dat zeggen onderzoekers van Destiny Pharma uit Brighton. De onderzoekers denken een molecuul te hebben gevonden waarmee de MRSA-bacterie kan worden gedood. Het middel zou als gel in de neusgaten moeten worden gesmeerd om eventuele MRSA-kolonies in de neus te bestrijden en zo de verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Destiny Pharma weet nog niet precies hoe de moleculen uit de XF-serie werken, maar duidelijk is wel dat ze fundamenteel anders zijn dan klassieke antibiotica. Ze binden zich niet aan bacteriën via specifieke receptoren maar puur via elektrostatische krachten. Vandaar dat de kans heel klein zou moeten zijn dat een bacterie er resistentie tegen ontwikkelt: de benodigde verandering is te ingrijpend. Bij proeven in vitro was MRSA in elk geval na 55 blootstellingen nog even kwetsbaar.

De XF-moleculen werken met name tegen Gram-positieve aerobische bacteriën zoals Staphylococcus-, Streptococcus- en Enterococcus-soorten. Het verst ontwikkeld is XF-73, waar sinds een jaar klinische tests (fase 1/2a) mee worden gedaan.
 

Jaarlijks wordt in Nederlandse ziekenhuizen bij ongeveer 1500 mensen een MRSA-besmetting vastgesteld. In vergelijking met het buitenland komt MRSA hier weinig voor, zegt het RIVM. MRSA ontwikkelt zich vaak op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals ziekenhuizen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen