Duitsland leidt blinden op tot Geneeskundig tastonderzoekster

0
220

In Duitsland hebben ze wel een heel aparte methode gevonden om borstkanker op te sporen. Namelijk door het inzetten van blinde vrouwen. De vrouwen hebben zo´n goed ontwikkelde tastzin dat zij als een soort levende scanner de borst centimeter voor centimeter afspeuren op zoek naar knobbeltjes die er niet horen te zitten.
Voor een Duits proefproject zijn twee blinde vrouwen in 6 maanden opgeleid tot Medizinische Tastuntersucherin (MTU), ofwel geneeskundig tastonderzoekster.

De in Duisburg gevestigde gynaecoloog dr. Frank Hoffmann is trots op zijn idee. Want voor het eerst kunnen blinden dankzij en niet ondanks hun beperking aan het werk.Voordeel van de onderzoeksmethode is dat het heel grondig en minutieus gebeurd. Een gynaecoloog heeft normaal maar een paar minuten de tijd om de borsten te onderzoeken, de blinde onderzoeksters trekken er een half uur voor uit.
De onderzoeksters werken als verlengstuk van de arts en dus niet in plaats van. De bevindingen van het tastonderzoek worden in een computer ingevoerd en uiteindelijk door de arts beoordeeld.

Volgens Hoffmann is het ook niet de bedoeling dat het onderzoek in de plaats komt van mammografie of echografie. Het is een extra, aanvullende mogelijkheid die de kans op fouten uiteindelijk verkleint.

Hoewel de eerste officiële wetenschappelijke resultaten nog moeten worden gepubliceerd, is Hoffmann ervan overtuigd dat borstkanker op deze manier borstkanker beter en eerder ontdekt kan worden dan voorheen.

Volgens de gynaecoloog blijkt uit de eerste resultaten van de pilot dat blinden een tumor al bij een omvang van vier tot zes millimeter kunnen voelen, terwijl zienden dat pas bij een tumor met een omvang van één tot twee centimeter kunnen.