GGD Kennemerland: Voorlichtingsactie GGD over tekenbetengevaar

Array

Zondag 25 mei, vanaf 13.00 uur, is GGD Kennemerland met een stand aanwezig bij de duiningang Oase van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een nieuwe actie om bezoekers van het duingebied bewust te maken van teken en het gevaar van tekenbeten. Op 20 april jl. was er ook al een voorlichtingsactie.

Bezoekers kunnen bij de stand informatie krijgen over teken en de ziekte van Lyme, teken door een microscoop bekijken, oefenen met verschillende tekenverwijderaars, die ook ter plekke gekocht kunnen worden en zich (laten) controleren op teken. Kinderen kunnen meedoen met een kleurplatenwedstrijd.
Teken: snel verwijderen
Teken zijn zo klein als een speldenknop. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal niet voelbaar. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar een deel van de teken draagt de Borreliabacterie bij zich. De veroorzaker van de ziekte van Lyme.

Op paden blijven
Teken komen in de duingebieden voor. Bezoekers kunnen een paar dingen doen om het infectiegevaar te minimaliseren. Door op de paden te blijven, contact met struiken en lang gras zo veel mogelijk te vermijden en kleding te dragen die de huid bedekt, wordt de kans op een tekenbeet verkleind.

Controle
De GGD adviseert om na afloop van een bezoek aan de duinen, altijd kleding en lichaam goed op teken te controleren. Daarbij moet speciaal gelet worden op de knieholtes, liezen, oksels, nek en achter de oren.

Snel en juist verwijderen
Een teek is eenvoudig te verwijderen met een tekenpincet of een andere tekenverwijderaar. Ook het correct verwijderen van de teek helpt infectie te voorkomen. Dus gewoon een tekenverwijderaar kopen en het verwijderkunstje afkijken van de voorlichter.

Op deze website zijn er in de loop der jaren veel artikelen over de teken en de tekenbeten verschenen. Lees ook: 'Aantal Lyme-teken explosief gestegen' en 'Laat je niet beetnemen!'

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen