NPCF: IGZ moet optreden tegen verkoop medicijnen internet

Array

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) roept de Inspectie voor de Gezondheidszorg op om op te treden tegen de verkoop van medicijnen via Internet. De Volkskrant toonde vanochtend aan dat het bestellen van medicijnen via internet nog steeds erg eenvoudig is. 

De geneesmiddelen worden aangeboden door particulieren, maar ook twee internetapotheken overtreden de wet. Zeker tegen de laatste zou de inspectie handhavend moeten optreden.

 

Volgens de NPCF wekken de sites dokteronline.nl en netpharm.nl onterecht vertrouwen. Ze suggereren dat een arts iedere bestelling actief controleert. In de praktijk blijkt dit lang niet altijd het geval te zijn. De medicijnen worden geleverd door Nederlandse apotheken.

Op 15 juni 2007 kondigde de Inspectie een campagne aan om het publiek voor te lichten over de gevaren van online consulten. In de praktijk is daar niets van gebleken. Volgens de NPCF is een dergelijke campagne noodzakelijk omdat het ook om verslavende middelen gaat. Ook dient de Inspectie op te treden tegen Nederlandse online-zorgaanbieders die de wet overtreden. Ook sites die suggereren Nederlands te zijn door het gebruik van de aanduiding .nl moeten aangepakt worden. Niet voor niets stelt de Inspectie dat zij er is voor gerechtvaardigd vertrouwen in verantwoorde zorg.

Indien de Inspectie onvoldoende bevoegdheden heeft om handhavend op te treden, moet zij dat bij de politiek aankaarten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen