België heeft 25 neurologen tekort

Array

Een uitbreiding van de neurologische problematiek, een grotere uitstroom door pensionering en een geringere instroom door de contingentering zorgt de laatste jaren voor een relatief tekort aan neurologen. In Vlaanderen zijn er een 25-tal vacatures.

Op 1 februari 2008 waren in België 293 neurologen en 460 neuropsychiaters actief. Volstaat dat? Volgens dokter Erwig Van Buggenhout, voorzitter van de beroepsvereniging van neurologen is er een “wat verhoogde vraag” terwijl het aanbod vermindert. “Door de contingentering komen er jaarlijks tien neurologen op de markt.

De verhoogde vraag is een gevolg van een uitgebreidere neurologische problematiek –vooral dan dementie, MS en beroerte. “Vroeger,” zegt Van Buggenhout, “kon een neuroloog voor deze aandoeningen louter de diagnose stellen. Tegenwoordig kunnen ze ook specifiek behandeld en opgevolgd worden. En het neurologische werkveld verbreedt. Zo viel beroertezorg vroeger onder algemene, interne geneeskunde.”

Sommige ziekenhuizen zijn nu driftig op zoek naar een neuroloog. Aommige ziekenhuizen doen een beroep op Nederlanders. Neurologie is ook in België een ziekenhuisspecialisme. “Enkel in een eigen praktijk werken, vernauwt het aanbod aan pathologieën enorm. Voor ons patiëntenaanbod hangen we sterk af van verwijzingen door de huisarts. In een ziekenhuis werken, is dan een voordeel,” stelt Van Buggenhout in de Huisarts.

2 thoughts on "België heeft 25 neurologen tekort"

  1. Geachte Heer,
    Ik ben in Belgie woonachtig en actief neuroloog(met Riziv nummer) doch kon geen plaats in Belgie vinden reden waarom ik nu in het buitenland werk.
    Kennelijk is de nood in Belgie niet zo groot want ook de advertenties in de medische tijdschriften vragen vrijwel niet naar neurologen.Daar een ziekenhuis in Belgie uiteraard voor mij de voorkeur geniet zou ik graag het statement dat U heeft gemaakt onderbouwd willen zien.
    Gaarne Uw reactie.
    Met vriendelijke groet
    J,Peperkamp

  2. Redactie Medicalfacts/ER

    @ Dr. Peperkamp,

    Het is een gecalculeerd tekort van ruim een half jaar . Ik zal eens kijken of wij wat nadere informatie kunnen krijgen over de huidige stand van zaken.  Vraag en aanbod zijn slechts een paar factoren van het vinden van een baan en vinden van een werknemer. Bij het vervullen van vacatures wordt steeds vaker gebruik gemaakt van informatie op het internet en dit kan soms een beslissende factor zijn in het aannemen van iemand.

Comments are closed.

Recente artikelen