Oer Nederlands

Onze kraamzorg is iets waar we echt trots op kunnen zijn. We realiseren ons dit onvoldoende. Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld dat een kraamverzorgende op de stoep staat na de bevalling. Toch kan ik u verzekeren: dit is iets typisch Nederlands.
De kraamverzorgende zorgt ervoor dat de moeder en het kind samen een goede start maken. Omdat zij risico’s en problemen in een vroeg stadium kan herkennen, heeft zij ook belangrijke signaalfunctie. Gaat alles goed in het gezin? Is de baby gezond? Zij adviseert en indien nodig verwijst ze door.Dit alles maakt kraamzorg tot een belangwekkend beroep. Toch kennen we momenteel een tekort aan kraamverzorgenden. De situatie is in vele regio’s zelfs zo nijpend dat in veel gezinnen de afgesproken uren kraamzorg niet geleverd kunnen worden. Als tijdelijke noodoplossing zal de verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias deze jonge gezinnen daarom, voor de ontbrekende uren, huishoudelijke zorg aanbieden.

Als we het tekort aan kraamverzorgenden op de lange termijn willen oplossen en de kwaliteit van kraamzorg hoog willen houden, is het noodzakelijk dat we nu in beweging komen. We moeten investeren in opleidingen en in de aantrekkelijkheid van het beroep. Want als u het mij vraagt, is de Nederlandse vorm van kraamzorg absoluut het behouden waard.

Recente artikelen