Zorgverzekeraars: besparingen geneesmiddelen terug naar de zorg

Array

De prijzen van medicijnen gaan drastisch omlaag. Volgens de apothekers dreigen faillissementen. Zorgverzekeraars pleiten voor nauwkeurige vaststelling van de problematiek en voor oplossingen op maat. Want de gerealiseerde besparingen moeten ten goede komen aan de zorg en zijn niet bedoeld om direct terug te geven aan de apothekers.

De afgelopen dagen was er veel rumoer rond de verlaging van de prijzen van een aantal merkloze geneesmiddelen. Al eerder is vanuit Zorgverzekeraars Nederland aangegeven dat het effect dat nu is gerealiseerd het resultaat is van beleid dat al jaren geleden is ingezet. Zorgverzekeraars hebben altijd gesteld dat er ruimte zat in de prijzen van medicijnen en dat wordt nu bevestigd. Er is een begin gemaakt met het daadwerkelijk openbreken van de markt en dus met het toewerken naar meer reële prijzen. Daar hebben de verzekerden baat bij.

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen doen allerlei verhalen de ronde over dreigende faillissementen van apotheken, stagnerende geneesmiddelvoorziening en dergelijke. Zorgverzekeraars plaatsen daar kanttekeningen bij. Natuurlijk is het van het grootste belang dat onze verzekerden tijdig hun geneesmiddelen geleverd krijgen. Maar passend lijkt eerst vast te stellen wat nu precies de problemen zijn die zich bij apotheken zouden kunnen gaan voordoen.

Daarvoor is inzage in de bedrijfsvoering nodig en de apothekers zijn op dat punt altijd erg terughoudend geweest. De NZa is op verzoek van de Tweede Kamer een nieuw onderzoek naar de praktijkkosten en de inkoopvoordelen gestart dat voor de begrotingsbehandelingen in november zal verschijnen. De resultaten van dat onderzoek zijn naar de mening van de zorgverzekeraars het fundament voor de onderbouwing van reële tariefsafspraken. Tot nu toe kregen apothekers kortingen en bonussen van de industrie waarmee een deel van hun praktijkkosten werd gedekt. Dit hield de geneesmiddelprijzen kunstmatig hoog.

Uiteraard zijn zorgverzekeraars bereid om naar aanleiding van de ontstane situatie in gesprek te gaan met de apothekers. Uiteindelijk zullen er oplossingen op maat gevonden moeten worden. Duidelijk is dat het niet zo kan zijn dat de besparingen die nu gerealiseerd zijn onverkort geïnvesteerd worden in een algehele verhoging van de afleververgoeding.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen