Mogelijk doorbraak in bestrijding malaria

Array

Onderzoekers en technici van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Afdeling Biomedical Research, hebben in samenwerking met onder meer de universiteiten van Exeter en Coventry (Verenigd Koninkrijk) een nieuwe techniek ontwikkeld voor de diagnostiek van malaria. De ziekte malaria is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 1 miljoen mensen, vooral kinderen in landen ten zuiden van de Sahara. De nieuwe techniek is mogelijk een doorbraak in de bestrijding van malaria.

Laboratoriumtesten uitgevoerd op het KIT laten zien dat de nieuw ontwikkelde techniek veel sneller en ook goedkoper is dan de reeds bestaande ‘sneltesten’ voor malaria. De eerste resultaten worden deze zomer in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Biophysical Journal gepubliceerd.

Het onderzoeksteam werkt aan een niet-invasieve versie van het instrument, wat betekent dat er geen bloed bij patiënten afgenomen hoeft te worden. Het instrument zal waarschijnlijk in het najaar door het KIT-team in Kenia onder veldomstandigheden verder worden uitgetest.

Momenteel wordt vooral microscopie gebruikt voor het stellen van de diagnose malaria. Hoewel dit een goede techniek is, vereist microscopie een goede training van de uitvoerder, is de apparatuur relatief duur en bij een lage hoeveelheid parasieten in het bloed kost het tijd (soms meer dan 20 minuten) om de test uit te voeren. Bovendien kunnen infecties gemist worden. Zogenaamde sneltesten, die wat betreft uiterlijk en uitvoering lijken op zwangerschaptesten, maken diagnostiek onder veldomstandigheden mogelijk, maar ook deze testen zijn relatief duur, vaak niet goed houdbaar in tropische omstandigheden en kunnen soms een vals-positieve uitslag geven na een geslaagde behandeling.

Dr. Henk Schallig (Onderzoeksleider Parasitologie van KIT): “Het ontwikkelen van goede diagnostische methoden voor malaria is en blijft nodig. De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. De ontwikkeling van een test waarvoor de afname van bloed niet noodzakelijk is, kan een doorbraak zijn in de bestrijding van malaria en beschermt gezondheidwerkers gedeeltelijk tegen de gevaren van HIV en sommige andere virale infecties”.

Het onderzoek naar een niet-invasieve test zal door het onderzoeksteam – onder leiding van Professor Dave Newman aan de University of Exeter’s School of Engineering, Computing and Mathematics – moeten leiden tot een prototype machine welke na uitgebreid laboratoriumtesten in het veld zal worden geëvalueerd. Pètra Mens, malaria onderzoekster van KIT, zal de test in West-Kenia aan de oevers van Lake Victoria gaan uitproberen: “Ik ben benieuwd”, zegt zij: “ Helaas worden mensen, vooral jonge kinderen en zwangeren, niet goed gediagnosticeerd met alle gevolgen van dien. Zij worden niet behandeld of krijgen de verkeerde behandeling. De MOT test kan ons verder helpen in de strijd tegen malaria.”

Twee jaar onderzoek en een subsidie van de Europese Unie hebben geleid tot de ontwikkeling van een nieuw prototype test voor malariadiagnostiek. Deze test maakt gebruik van magentisch-optische technologie (MOT) om haemozoïne (ook wel malariapigment genoemd), een afvalproduct dat door de malariaparasiet (Plasmodium) wordt geproduceerd, in het bloed van mogelijk geïnfecteerde patiënten te detecteren. Haemozoïne kristallen zijn zwak magnetisch en hebben een typische rechthoekige – langwerpige vorm. Daarnaast hebben zij als eigenschap dat zij een optisch dichroïsme bezitten, wat betekent dat zij licht sterker absorberen aan hun lange zijde dan aan de korte zijde van het kristal. Als de kristallen worden blootgesteld aan een magnetisch veld, gedragen zij zich als een polariserend vlak, zoals bijvoorbeeld wordt gebruikt in  Polaroid©  zonnebrillen.

De nieuwe techniek voor malariadiagnostiek maakt gebruik van deze eigenschappen om heel precies de hoeveelheid haemozoïne in een klein bloedmonster vast te stellen. De hoeveelheid haemozoïne is dan een maat voor de malaria infectie. De meting kan in minder dan 1 minuut worden verricht.

Publicatie:

‘A magneto-optic route towards the in-vivo diagnosis of malaria: preliminary results and pre-clinical trial data’ is gepubliceerd in Biophysical Journal.

Bron: Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Afdeling Biomedical Research

Recente artikelen