Ritalin kan gevaarlijk zijn op warme dagen

Array

Het gebruik van Ritalin, het geneesmiddel om de effecten van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) tegen te gaan, kan op een warme zomerdag gevaarlijke gevolgen hebben.

Die conclusie kwam er na een onderzoek op wielrenners naar de werking van Ritalin tijdens inspanning bij warme temperaturen, uitgevoerd aan de Vrije Universiteit Brussel. De onderzoekers ontdekten dat Ritalin bij een temperatuur rond de 30°C een enorme prestatieverhogende werking heeft. Ze lieten de wielrenners een tijdrit rijden in een klimaatkamer nadat ze Ritalin hadden ingenomen. De proefpersonen reden liefst 7 minuten sneller dan als ze dezelfde afstand aflegden in normale temperaturen.

“Ritalin is een geneesmiddel dat de concentratie van dopamine in de hersenen verhoogt. Dopamine heeft een rechtstreekse stimulerende invloed op de hersenen en Rilatine werkt dus als een amfetamine. Bij hitte wordt de werking van de stof nog eens extra bevorderd, een fenomeen dat te verwachten was. Maar naast de verhoogde prestaties traden er andere gevaren op. Wanneer je een inspanning doet bij warme temperaturen zonder Rilatine in je bloed, gaat je kerntemperatuur van je lichaam stijgen waardoor je vanzelf zal stoppen met deze activiteit omdat bijvoorbeeld misselijkheid optreedt. Maar als je wel Ritalin hebt ingenomen, heb je niet de behoefte om te stoppen, je hebt plezier aan de inspanning en je wilt je grenzen verleggen. Tegelijkertijd stijgt je kerntemperatuur door de inspanning en de hitte tot boven de 40°C, iets wat heel gevaarlijke kan zijn. Het kan zelfs toch een shock leiden,” legt Professor Meeusen van de VUB uit.

One thought on "Ritalin kan gevaarlijk zijn op warme dagen"

  1. Wat een gekletst; de test is gedaan bij topsporters en ze waren 7 minuten sneller? Sneller dan wat? Dan een rit die normaal 5 uur duurt? Hoeveel % waren ze sneller, wat is de relatieve winst. Daarnaast neem ik aan dat de testpersonen allemaal geen AD(H)D hadden want mensen die dat wel hebben en het als medicijn gebruik, jawel, ook volwassenen, daar werkt het medicijn remmend i.p.v. stimulerend. Dus je bent knap onverstandig als je als gezond mens Ritalin neemt en dan ook nog een bij 30 graden uren gaat sporten.

Comments are closed.

Recente artikelen