Toolbox over werk en psychische klachten online

Array

De toolbox is opgezet om psychologen te stimuleren volgens de richtlijn Werk en psychische klachten te werken. Deze richtlijn is in 2005 ontwikkeld door het NIP en de LVE, de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen.

De toolbox is een digitale ‘gereedschapskist’ op internet waarin diverse instrumenten zijn samengebracht over werk en psychische klachten. Naast richtlijnen en protocollen voor psychologen zijn in de toolbox publicaties, foldermateriaal, goedepraktijkvoorbeelden, presentaties en links naar relevante websites opgenomen. Ook kunnen psychologen een checklist invullen om te kijken in hoeverre zij het werk al betrekken bij de behandeling van mensen met psychische klachten. Verder geeft de toolbox informatie over de instrumenten die gebruikt worden door collega-behandelaars, zoals bedrijfsartsen en huisartsen.

De toolbox is gemaakt voor en door psychologen omdat zij bij uitstek deskundig zijn op het gebied van herstel, communicatie en interactie. Onder hun begeleiding kan de psychisch zieke werknemer het werk (gedeeltelijk) hervatten en op deze manier werken aan herstel. Uiteraard kunnen ook anderen die betrokken zijn bij het begeleiden en/of behandelen van werknemers gebruik maken van de toolbox.

De Toolbox werk en psychische klachten is ontwikkeld door het NIP, de beroepsvereniging van psychologen, en de LVE, de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen en is medegefinancierd door de NsVP, De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek. Vijftig psychologen hebben de toolbox in diverse stadia getest op inhoud, bruikbaarheid en gebruikersvriendelijkheid. De toolbox blijft in ontwikkeling. Psychologen kunnen via de toolbox suggesties voor aanvullingen doen.

De Toolbox werk en psychische klachten is direct te bereiken via www.werkenpsychischeklachten.nl en is ondergebracht op deze site (onder NIP Extra).

ga naar de Toolbox werk en psychische klachten

Bron: Nederlands Instituut Psychologen

Recente artikelen