Tuchtcollege: Wijchense huisarts niet schuldig

Array

De Regionale tuchtcollege in Zwolle heeft de klacht tegen de Wychense huisrats afgewezen. De ouders van een destijds vier maanden oude baby met hoge koorts werden bij een bezoek aan de huisarts in Wijchen gerustgesteld: het kind moest gewoon uitzieken.  Twee dagen later werd hun zoontje met een hersenvliesontsteking opgenomen in het ziekenhuis. De ouders gaven de huisarts de schuld en legden hun klacht voor aan het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle. Die heeft nu hun klacht afgewezen.

De baby was in 2006 nog maar net uit het ziekenhuis, waar het was opgenomen met een virusinfectie, toen hij weer koorts kreeg. Ongerust meldden de ouders zich bij de huisartsenpost in hun woonplaats. Ze kregen het advies hun baby af te koelen met een vochtig washandje en zo nodig paracetamol te geven. Op een nacht verslechterde de toestand van het zoontje. Hij was bleek, wilde niet meer drinken en reageerde niet op zijn ouders. De kinderarts constateerde verschijnselen als kreunen, staren, een gemarmerde huid en apathisch zijn. Van die alarmsignalen was volgens het tuchtcollege tijdens het onderzoek door de huisarts nog geen sprake. Tien dagen verkeerde hij op het randje van de dood op de intensive care van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. 

De huisarts meent dat er bij het consult geen alarmsignalen waren. Volgens hem maakte het kind een alerte indruk en zou het zelfs hebben geglimlacht. De ouders stelden dat er genoeg signalen waren om hun kindje direct door te sturen naar een kinderarts. Volgens hen is een onnodige vertraging van twee dagen ontstaan.

Volgens het regionel college heeft de huisarts gehandeld volgens de standaard van het NHG en geen afwijkingen gevonden aan keel, neus, oren, longen, huid of fontanel en evenmin nekstijfheid vastgesteld. De baby is imiddels twee keer geopereerd, om de druk op zijn hersenen weg te nemen. Na twee maanden mocht hij weer naar huis. Inmiddels gaat het goed met de peuter. Hij heeft een goed gehoor, maar heeft mogelijk wel een ontwikkelingsachterstand opgelopen.

Recente artikelen