Zorg op afstand biedt oplossing voor tijdbom in de zorg

Array

Een derde van het toekomstige capaciteitsprobleem in de zorg kan worden opgelost met ‘zorg op afstand’. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de kwaliteit en haalbaarheid van KOALA, een project voor zorg op afstand. Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, heeft vandaag namens KPN, Meavita en Menzis deze uitkomst gepresenteerd op het e-healthsymposium ‘De zorgconsument aan zet’ van de NPCF.

Met een landelijke uitrol van KOALA denken KPN, Meavita Nederland en Menzis een derde van het toekomstige capaciteitsprobleem in de zorg op te lossen. KOALA heeft als schaalmodel de werking getoond, het is nu tijd voor een veel grootschaliger aanpak. Roger van Boxtel: “De toenemende druk op de zorg is een groot maatschappelijk probleem waarvoor wij állen onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Op basis van een aantal van de onderzochte KOALA-doelgroepen blijkt dat er met een landelijke uitrol maar liefst een derde van het toekomstige capaciteitsprobleem in de zorg kan worden opgelost. Er zijn 165.000 arbeidskrachten minder nodig en dat is 33% van de 500.000 extra mensen die volgens minister Klink in de zorg nodig zijn.”

Tijdbom in de zorg

Tot 2020 zijn 500.000 mensen extra nodig in de zorg. Vanuit het onderwijs stromen slechts 250.000 mensen in en deze moeten verdeeld worden over de metaalsector, het onderwijs én de zorg. Er komt een groot tekort en dat betekent dat de salarissen omhoog zullen gaan. Naast een sociaal probleem ontstaat ook een economisch probleem. De overheid ziet de oplossing in langer werken, mensen meer interesseren voor het werk in de zorg én innovatie. Zorg op afstand is één van de mogelijkheden om de tijdbom te ontmantelen.

Daarom zoeken KPN, Meavita Nederland en Menzis medepioniers om het draagvlak en volume voor zorg op afstand te vergroten om het tot een succes te maken. “Voor een succesvolle uitrol over de volle breedte moet nog veel gebeuren. Daarbij hebben wij zorgaanbieders, bedrijfsleven, overheid en patiëntenorganisaties hard nodig. Wij vragen kort gezegd dan ook medepioniers. Het kan niet zo zijn dat slechts enkele marktpartijen een succesvolle en uiterst noodzakelijke innovatie als zorg op afstand moeten blijven trekken,” aldus Roger van Boxtel.

KOALA

KOALA is het grootste project voor zorg op afstand, met gebruik van beeld en geluid, in Nederland, en waarschijnlijk ook in Europa. Op dit moment maken in de provincie Groningen 600 mensen gebruik van KOALA. De helft hiervan heeft thuis intensieve verpleging nodig. De andere helft heeft diabetes, COPD of hartfalen en gebruikt KOALA op indicatie van de medisch specialist of huisarts. Via de eigen televisie kunnen deze mensen op een simpele manier direct contact maken met een verpleegkundige bij een medisch callcenter. De verpleegkundige en de patiënt kunnen elkaar horen en zien. Daarnaast kan de klant meetgegevens verzenden, zoals bijvoorbeeld een bloeddruk.

Recente artikelen