Vankrunkelsven: Zet stofnaam groot op verpakking om fouten te voorkomen

Array
Als alle geneesmiddelenverpakkingen eenduidig, duidelijk en uniform de stofnaam zouden vermelden, zou er minder risico zijn op dubbelgebruik, overdosering en vergissingen. Patrik Vankrunkelsven (Open VLD) heeft een wetsvoorstel ingediend dat dit gevaar moet reduceren.
Als het van Vankrunkelsven afhangt, dan krijgt elke geneesmiddelenverpakking een gelijkaardig uitzicht. Niet qua kleur of vorm, wel qua opschrift. “Ik vraag de wettelijke verplichting om op de verpakking van eender welke firma op telkens dezelfde plaats en in een uniform herkenbaar lettertype, in het groot de stofnaam te vermelden”, verduidelijkt Vankrunkelsven zijn wetsvoorstel.

“De idee komt eigenlijk van mijn broer”, zegt de senator en huisarts eerlijk. “Mijn broer Stefan is, net zoals ik, huisarts. Hij merkte de problemen op die hij had met patiënten, vooral oudere patiënten, die uit het ziekenhuis worden ontslagen en thuis komen. In het ziekenhuis kregen zij een bepaald geneesmiddel, vaak een generisch middel dat hem door het ziekenhuis, en volgens het ziekenhuisformularium, werd voorgeschreven. Eenmaal thuis, is het voor de patiënt erg verwarrend. Thuis heeft hij vaak zijn oude geneesmiddelen – waarmee hij vertrouwd is – staan. Uiteindelijk heeft hij twee namen voor precies dezelfde molecule. Alleen beseft de patiënt dat niet, want hij baseert zich op twee namen. Met als gevolg dat hij het risico loopt op overdosering en verwarring.”

Patiënten die uit het ziekenhuis komen, krijgen wel vaak hun huisarts over de vloer die hun medicatie op punt stelt. Gelukkig vraagt hij zijn apotheker soms om raad of ziet die apotheker, met zijn ervaring, dat de patiënt dezelfde molecule twee keer dreigt te nemen. “Maar de patiënt vraagt niet altijd advies en soms gaat een familielid om de medicatie”, vervolgt Vankrunkelsven.

Zelfs zorgverleners zien tussen de bomen soms het bos niet meer, zeker wanneer het generische middel ook nog een andere naam draagt. “Nu staat de stofnaam ook wel op de verpakking, maar moet je soms heel degelijk gaan zoeken om ze te vinden.”

Vankrunkelsven zou zijn idee bij de farmasector hebben afgetoetst. “Daar stond men er kennelijk niet huiverig tegen”, zegt de senator. “Sommige grote merken doen het trouwens nu al. Ze geven de stofnaam met een achtervoegsel. Maar soms is het ook een verbastering of inkorting van de stofnaam en dat verhoogt het gebruiksgemak en de herkenning ook niet.”

Patrik Vankrunkelsven begrijpt dat sommige labo’s die nu generische middelen met een eigen merknaam op de markt brengen, niet staan te springen om hun naam en hun verpakking te veranderen. “Eventueel moeten we denken aan een tussenoplossing waarbij de verplichting wordt opgelegd aan alle nieuwe generische middelen die na het verlopen van een merkoctrooi op de markt komen”, besluit hij.

Het voorstel van Vankrunkelsven komt er net op het moment dat de apothekersbond, in reactie op een rapport van het Socialistische Ziekenfonds, zelf ook toegeeft dat de apotheker bij een VOS automatisch de neiging heeft te reiken naar een verpakking waar die stofnaam duidelijk op staat vermeld.

3 thoughts on "Vankrunkelsven: Zet stofnaam groot op verpakking om fouten te voorkomen"

  1. Heleen Croonen

    Hallo redactie,

    Interessant bericht, maar ik begrijp het niet helemaal. Het is al verplicht om de generieke naam op het doosje te zetten, naast de merknaam. In Nederland maar ook in Belgie vanuit het EMEA. Kunnen jullie een toelichting geven ?
    Dank!
    Heleen Croonen (medisch contact)

  2. Medicalfacts Redactie

    Patrik Vankrunkelsven (van de Belgische partij Open VLD) pleit ervoor om vooral ook de stofnaam groot en zeer zichtbaar af te drukken zodat niet alleen voor de kenner maar voor iedereen duidelijk te vergelijken is of het ene middel gelijk is aan het andere middel van een ander merk of uit het buitenland.

  3. Heleen Croonen

    Aha! Dank voor de toelichting,
    Heleen Croonen

Comments are closed.

Recente artikelen