WUR: test in de maak voor ADHD-kids

Wetenschappers aan de WUR willen een test maken waarmee aangetoond kan worden voor welke voedingsmiddelen ADHD-kinderen gevoelig zijn. Het uitgangspunt van het team van de afdeling Celbiologie en immunologie is dat het immuunsysteem een rol speelt bij ADHD, aldus de website Resource.nl.

'Onderzoekers vinden relatief veel T-helper-2-cellen bij mensen met ADHD en een veranderde aanmaak van cytokines. Dat vind je ook bij mensen met een allergie of sommige auto-immuunziekten', aldus prof. Huub Savelkoul van de WUR.

Haperend enzym
Een populaire theorie wil dat die immunologische afwijkingen bij ADHD-kinderen worden veroorzaakt doordat darmcellen niet genoeg van het enzym DDP-IV aanmaken. Daardoor worden eiwitten in tarwe en zuivel niet zorgvuldig genoeg in stukjes geknipt.

Als gevolg van het haperende enzym laten de darmcellen eiwitketentjes met een lengte van zo’n acht aminozuren door naar de bloedbaan. Die verdringen in de hersenen de endorfines van hun plaats. Dat zou de rusteloosheid die ADHD’ers parten speelt, veroorzaken.

Recente artikelen