Antilichamen tegen kanker

Array

Kenmerkend voor kwaadaardige gezwellen is het ontstaan van gebieden met een lage zuurstofspanning (hypoxie). Hypoxische tumoren zijn ongevoeliger voor bestraling en chemotherapie, waardoor de klinische vooruitzichten van patiënten met deze tumoren slecht zijn. Op cellulair niveau wordt de respons op hypoxie gemedieerd door het eiwit hypoxie induceerbare factor of HIF. Doordat het HIF-1-eiwit zo’n belangrijke rol speelt in kanker is het ingrijpen in de regulatie van HIF-activiteit interessant voor de ontwikkeling van anti-kankermiddelen.

In zijn proefschrift beschrijft Arjan Groot de rol van het eiwit COMMD1 dat de stabiliteit van HIF-1 reguleert. Daarnaast identificeerde Groot nieuwe innovatieve antilichamen die hypoxische cellen onderscheiden van normale cellen. Een antilichaam gericht tegen het HIF-eiwit zelf bleek de activiteit van HIF te kunnen onderdrukken. Een ander antilichaam tegen een eiwit aan het celoppervlak is mogelijk toepasbaar voor de identificatie van hypoxische tumoren met behulp van beeldvormende technieken.

Een andere toepassing die Groot beschrijft is het gebruik van Clostridium-bacteriën die deze antilichamen tot expressie brengen. Deze bacterie vermenigvuldigt alleen in zuurstofarme gebieden zoals in hypoxische kankers. Productie van zulke antilichamen door Clostridium in hypoxische tumoren kunnen mogelijk in de toekomst als een ‘magic bullet’ in de behandeling van hypoxische tumoren gebruikt worden.

  13-06-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Arjan Groot, Geneeskunde Proefschrift: Hypoxia, HIF-1 Regulation and Cancer Therapy Promotor 1: Prof.dr. P.J. van Diest Promotor 2: Prof.dr. E. van der Wall Copromotor 1: Dr. M. Vooijs

Recente artikelen