Binnen 2 minuten een hartinfarct aantonen of uitsluiten

Nieuw bedrijf FABPulous B.V. combineert DEMECAL-technologie en UM-kennisSamenwerking tussen onderzoekers van de Universiteit Maastricht, onderzoeksschool CARIM en het bedrijf MeDaVinci Plc heeft een nieuw spin-off bedrijf opgeleverd. Het nieuwe bedrijf, FABPulous B.V., zal zich bezig houden met de productie en verkoop van een zeer snelle diagnostische test, die binnen enkele momenten een hartinfarct zal kunnen aantonen of uitsluiten. Naar verwachting zal de hartinfarct test van FABPulous tegen het einde van  2008 commercieel beschikbaar zijn. De naam van het bedrijf is afgeleid van de marker die in deze test wordt gebruikt: Fatty Acid-Binding Protein, oftewel FABP.

BioMedbooster, de Technologie Transfer Organisatie van de Universiteit Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht, heeft partijen samengebracht en de oprichting van het bedrijf FABPulous B.V. mede gefaciliteerd. Het bedrijf is gevestigd in het pand van de UM Holding aan de Oxfordlaan in Maastricht.

MeDaVinci Plc is een wereldwijd opererende onderneming op het gebied van medische innovaties van Universiteitsziekenhuizen, genoteerd op de AIM beurs van Londen.

Toepassing en gebruik van deze test
Bij veel patiënten die zich met pijn op de borst melden bij huisarts of Eerste Hulp is het aantonen of uitsluiten van een infarct de eerste uren momenteel niet mogelijk. De medische hulpverlener zal in geval van verdenking van een hartinfarct de patiënt naar het ziekenhuis sturen. De nieuwe test die door FABPulous wordt ontwikkeld zal een beslissing binnen 2 minuten mogelijk maken.

Hoe sneller een hartinfarct aangetoond of uitgesloten kan worden, des te beter dat voor de patiënt is. Als er sprake is van een infarct (bij een positieve testuitslag) moet de patiënt zo snel mogelijk in een ziekenhuis worden behandeld. Met de huidige behandelmethoden kunnen de gevolgen van een infarct aanzienlijk worden beperkt. Als er echter geen sprake is van een infarct kan ziekenhuisopname achterwege blijven en worden kosten bespaard.

De test is een combinatie van FABP antilichaam technologie, ontwikkeld door Prof. dr. Jan Glatz en zijn onderzoeksgroep binnen de Universiteit Maastricht, en de door DEMECAL Europe B.V. gepatenteerde Demecal Set, waarmee binnen enkele seconden bloedplasma uit enkele druppels bloed, verkregen door een vingerprik, gemaakt kan worden.

De eigenschappen van de test maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor ambulancepersoneel om deze uit te voeren. Maar ook huisartsen zullen binnen de eigen praktijk en daarbuiten een snelle test kunnen uitvoeren.
De test kan ook thuis worden uitgevoerd, omdat deze uiterst gemakkelijk en snel is.

De opzet van de test is verbonden aan de door DEMECAL Europe B.V. ontwikkelde Demecal Lifestyle Set™. Daarmee kunnen mensen thuis via een vingerprik plasma  maken en daarna naar Demecal opsturen. Uit het plasma wordt in een erkend laboratorium een reeks van gezondheidsgerelateerde bepalingen uitgevoerd, waarna Demecal de resultaten, in de vorm van een begrijpelijk en medisch verantwoord rapport, thuis stuurt. De uitslagen van de Demecal Set zijn net zo betrouwbaar als bloedonderzoek dat op aanvraag van de dokter geheel in het laboratorium wordt uitgevoerd.

Mogelijkerwijs zal FABPulous zich in de nabije toekomst ook gaan toeleggen op het ontwikkelen van een nieuwe test die, op basis van dezelfde ‘True Rapid’ technologie, een herseninfarct kan aantonen of uitsluiten.

Recente artikelen