GGZ Friesland start met online poli voor sombere mannen

Online groepstherapie nieuw, goedkoop en effectief fenomeen in de zorg
GGZ Friesland start met www.BetereStemming.nl, de eerste online mindfullness groepstherapie in Nederland voor mensen met lichte of matige somberheidklachten. Deze manier van online behandelen is in Nederland ontwikkeld en uniek in de wereld. De online poli is een gezamenlijk initiatief van NewHabits online therapie en GGZ Friesland. Vooral op het gebied van depressie is er vraag naar relatief goedkope en efficiënte zorg. Jaarlijks bedragen de kosten van zorg voor mensen met een depressie 660 miljoen euro. Hiermee is depressie één van de duurdere ziekten.

Online therapie is erg in opkomst. GGZ Friesland speelt in op deze ontwikkeling en is daarvoor samenwerking aan gegaan met NewHabits. Juist op het gebied van depressie kan online groepstherapie uitkomst bieden. Het is efficiënter en goedkoper dan reguliere therapie.

Kleine kans op terugval
NewHabits behaalde eerder zeer goede resultaten met een online programma voor overgewicht. Psychiater en oprichter van NewHabits Jeroen Verweij: “De combinatie van een anonieme online zelfhulpgroep én een groepstherapie onder leiding van een therapeut, is voor veel mensen de oplossing om aan hun problemen te werken. Mensen hebben steun aan elkaar en groepen blijven elkaar ook na de behandeling online opzoeken. Sámen denken, gewoon doen. Het resultaat is duurzaam en er is kleinere kans op terugval.”

Aanmelden
Mensen kunnen zichzelf direct op www.BetereStemming.nl of via hun huisarts aanmelden voor deze specifieke vorm van therapie. In mei vinden de eerste intakegesprekken in Harlingen en Leeuwarden plaats.

GGZ Friesland wil het niet bij dit initiatief laten en is van plan de online therapie ook voor andere aandoeningen in te zetten zoals rouw en suïcidepreventie.

Over Depressie
Jaarlijks krijgen naar schatting zo’n 285.000 volwassenen een eerste depressie. In 2003 leden zo’n 856.000 mensen van 13 jaar en ouder gedurende enige tijd aan depressie. Het aantal mensen met depressie in behandeling is de laatste tien jaar sterk toegenomen. Daarnaast steeg het aantal voorschriften voor antidepressiva van 2,9 miljoen in 1997 tot 5,5 miljoen in 2004.

Recente artikelen