Het voorspellen van beroepsgebonden longziekten

In haar proefschrift laat Eva Suathana zien dat het voorspellen van beroepsgebonden longziekten door middel van predictiemodellen mogelijk is. Predictie-modellen worden ontwikkeld om de kans op de aanwezigheid van een ziekte of uitkomst (diagnostisch) of het optreden ervan in de toekomst (prognostisch) voor een individu te voorspellen. Deze modellen worden gebruikt ter ondersteuning van klinische beslissingen en om individuen in te delen in risicogroepen . Mogelijke voorspellers voor een predictie-model kunnen worden verkregen via een vragenlijst, lichamelijk onderzoek, laboratorium onderzoek, röntgen- of andere beeldopnames, en andere aanvullende testen. Om zo dicht mogelijk bij het gebruikelijke diagnostische proces te blijven is het aantrekkelijker om te starten met een vragenlijst. Het toevoegen van andere testen aan het model zal sterk afhangen van de beschikbaarheid van middelen en context waarin het model wordt toegepast. Predictie-modellen maken het mogelijk om op een objectieve en gestandaardiseerde wijze de kans op het hebben of ontwikkelen van een ziekte te bepalen zonder uitgebreide (invasieve) en dure testen uit te hoeven voeren. Het gebruik van voorspellers bevordert het besluitvormings proces en vermindert hopelijk de kosten.

Eva Suarthana promoveert op 6 juni aan de Universiteit Utrecht.   06-06-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Eva Suarthana, Geneeskunde Proefschrift: Predicting Occupational Lung Diseases Promotor 1: Prof.dr.ir. D. Heederik Promotor 2: Prof.dr. D.E. Grobbee Copromotor 1: Dr. E. Meijer

Recente artikelen