Implementatie Adequate dossiervoering met het EMD

Array

Implementatie Adequate dossiervoering met het EMDDe huidige hoge automatiseringsgraad van de huisartsen in Nederland maakt het mogelijk om het EMD een centrale rol toe te kennen bij de continuïteit van de huisartsenzorg. De NHG-richtlijn Informatie-uitwisseling tussen huisarts en specialist bij verwijzingen (HASP) is herzien. De richtlijn, die in 2000 voor het eerst verscheen, zorgt voor een adequate uitwisseling van informatie tussen huisarts en specialist.

Huisartsen werken in steeds grotere verbanden samen, zoals in groepspraktijken en gezondheidscentra. Ook is er sprake van steeds meer ondersteunend personeel in de huisartsenpraktijk, zoals de praktijkassistente, de praktijkondersteuner en de praktijkverpleegkundige. Idealiter is voor de huisartsen en praktijkmedewerkers bij elk patiëntcontact inzage en registratie mogelijk in een EMD.


Samenwerking buiten kantooruren vindt plaats in de vorm van Centrale Huisartsenposten (CHP). Idealiter is bij elk patiëntcontact tijdens de dienstwaarneming op de CHP inzage mogelijk in de relevante dossiergegevens uit het EMD. Bovendien dient het verslag van het contact op de CHP elektronisch te worden opgestuurd naar de primaire behandelaar.
Belangrijke voorwaarde voor de centrale rol van het EMD in de continuïteit van de huisartsenzorg is standaardisering van de in de EMDs vast te leggen informatie. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft in dit kader twee richtlijnen geformuleerd: Adequate dossiervorming met het EMD en Specificatie van gegevens in de dienst-waarneming. In beide documenten staat vermeld welke informatie als relevant wordt beschouwd voor de dagelijkse zorg en tijdens de dienstwaarneming en op welke wijze deze informatie in het EMD vastgelegd dient te worden.

Tekst richtlijn
Tekst samenvattingskaartje voor de huisarts
Tekst samenvattingskaartje voor de specialist

Recente artikelen