Januvia, een medicijn tegen ouderdomsdiabetes heeft de Galenus Geneesmiddelenprijs gewonnen

Januvia, een medicijn tegen ouderdomsdiabetes, heeft dinsdag de Galenus Geneesmiddelenprijs gewonnen. Minister Ab Klink van Volksgezondheid overhandigde de prijs in Oegstgeest aan fabrikant MSD. Assistent-professor Onno Meijer ontving de Galenus Research Prijs.
De prijzen worden jaarlijks toegekend aan het meest innovatieve en betekenisvolle geneesmiddel van het jaar en aan een veelbelovende, jonge onderzoeker. Dat gebeurt sinds 1993 door PatientCare, een nascholingsvakblad voor artsen.
Januvia (werkzame stof: sitagliptine) is een glucoseverlagend middel dat werkt bij mensen die te kampen hebben met diabetes Mellitus type 2, ofwel ouderdomssuikerziekte. ,,Januvia lijkt zowel veilig als innovatief te zijn en is daarom belangwekkend te noemen'', zo stelde de jury.
Het werk van Onno Meijer, die meer dan zeventig publicaties op zijn naam heeft, is volgens de jury ,,van groot wetenschappelijk belang en relevant voor toepassingen in de praktijk''. Meijer doet onderzoek naar schizofrenie, depressies en afwijkingen in het centraal zenuwstelsel.

 

MSD heeft eind april 2008 van de Europese registratieautoriteiten, het CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) een positieve opinie ontvangen voor JANUMET® (sitagliptine en metformine, MSD).

JANUMET, de combinatie van sitagliptine en metformine, is een nieuwe optie voor de behandeling van type 2-diabetes. JANUMET richt zich op drie defecten bij diabetes: insulinedeficiëntie van de bètacellen, insulineresistentie, en overproductie van glucose door de lever. Het gebruik van JANUMET gaat niet gepaard met gewichtstoename en geeft geen hogere kans op hypoglykemie ten opzichte van metformine alleen.

2 thoughts on "Januvia, een medicijn tegen ouderdomsdiabetes heeft de Galenus Geneesmiddelenprijs gewonnen"

  1. Jammer alleen dat wij met zorgverzekeraars te maken hebben die het voorschrijven van een middel als Januvia ontmoedigen c.q. tegenwerken !

  2. Medicalfacts Redactie

    @ Aalstein,

    Is kennelijk geen belemmering voor Klink om toch een prijs uit te reiken. En bijzionder dat een medicijn in zo’n situatie al het meest innovatief genoemd wordt. Waar zouden ze dat aan opgehangen hebben. Niet aan praktische ervaring dus. Kennelijk is gebruik van een medicijn van ondergeschikt belang als je ondanks dat toch het meest innovatieve en betekenisvolle geneesmiddel van het jaar kan worden.

Comments are closed.

Recente artikelen