Regulatie van cel-cel-juncties door Rap1

Array

Cel-cel-juncties zijn eiwitcomplexen tussen cellen die nodig zijn om de integriteit van verschillende weefsels te waarborgen. Tevens zijn deze juncties nodig om lekkage van bloedvaten tegen te gaan.

In zijn proefschrift beschrijft Matthijs Kooistra hoe het kleine GTPase Rap1 betrokken is bij het vormen van deze cel-cel-juncties. Hij heeft gevonden dat verschillende activatoren op verschillende manieren hierbij een rol spelen. Zo is bijvoorbeeld PDZ-GEF2 nodig voor de maturatie van de cel-cel-juncties en leidt activatie van Epac1 tot reorganisatie van het actineskelet, dat belangrijk is voor de vorm van de cel.

Ook bestudeerde Kooistra de mechanismen die Rap1 gebruikt om deze cel-cel-juncties te reguleren. Deze mechanismen zijn divers, maar het actineskelet speelt een essentiële rol in de regulatie van cel-cel-juncties door Rap1. Interessant is dat aangezien het mogelijk is Rap1 specifiek te activeren, deze studie kan leiden tot het voorkomen van lekkage van de bloedvaten tijdens bijvoorbeeld ontstekingen.

  12-06-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Matthijs Kooistra, Geneeskunde Proefschrift: The role of Rap1 in cell-cell junction formation Promotor 1: Prof.dr. J.L. Bos  

Recente artikelen