Regulatie van eiwittransport

Array

Intracellulair membraan- en eiwittransport is essentieel voor het overleven van alle cellen in het lichaam. Rab eiwitten, waarvan er tot nu toe 60 zijn geidentificeerd, zijn betrokken bij een groot deel van deze transportprocessen. In samenwerking met bindende eiwitten, de zogenaamde effectoren, reguleren rab eiwitten een grote verscheidenheid aan gebeurtenissen.

Thijs van Vlijmen toont aan dat rab7, buiten zijn klassieke functie in het transport naar de afbraak fabriek van de cel, ook een essentiële functie heeft in het recyclen van enkele belangrijke receptoren. Dit is een vinding die rab7 een centralere rol toedicht in intracellulair transport dan tot nu toe verwacht werd en zal het onderzoek in vele gebieden beinvloeden. Een ander interessante vinding betreft de uitscheiding van neurotransmittors in neuronen. Rab3 reguleert dat, maar via welk mechanisme was nog niet bekend. Van Vlijmen heeft een nieuwe effector van rab3 geïdentificeerd die mogelijk betrokken is bij dit proces.  

10-06-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Thijs van Vlijmen, Geneeskunde Proefschrift: Defining Functional Interaction Networks of Rab GTPases using Proteomics Promotor 1: Prof.dr. G.J.A.M. Strous Copromotor 1: Dr. P. van der Sluijs

Recente artikelen