Sporten goed voor motoriek van kinderen met visuele beperking

0
312

Kinderen met een visuele beperking hebben vaak ook motorische problemen. Visuele informatie is namelijk cruciaal voor het sturen en controleren van bewegingen. Sporten kan helpen om een deel van de achterstand in te lopen, zo blijkt uit onderzoek van Suzanne Houwen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Houwen promoveert op 4 juni 2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In een onderzoek dat werd gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzocht Houwen verschillende aspecten van het motorisch functioneren van kinderen tussen de zes en twaalf jaar met een visuele beperking. Ze deed zowel literatuuronderzoek als onderzoek met proefpersonen.

Oog-handcoördinatie

Uit Houwens praktijkonderzoek komt naar voren dat kinderen met een visuele beperking vooral problemen ondervinden met de balans en met taken die om een snelle reactie vragen en waarbij oog-handcoördinatie een belangrijke rol speelt, zoals het vangen van een bal. Verder blijkt dat er motorische taken zijn waarop deze kinderen even goed scoren als kinderen zonder visuele beperking, en dat kinderen met een ernstige visuele beperking over het algemeen niet slechter scoren dan kinderen met een matige visuele beperking.

Balvaardigheid

Bij balvaardigheid scoren kinderen met een visuele beperking slechter dan gemiddeld. Houwen ontdekte echter dat kinderen met een visuele beperking die aan sport doen, betere resultaten halen. Het merendeel van de kinderen met een visuele beperking is echter weinig lichamelijk actief. Dit geldt vooral voor kinderen met een ernstige visuele beperking en voor kinderen die zwaarder zijn dan gemiddeld.

Curriculum vitae

Suzanne Houwen (Nieuweschans, 1981) studeerde geneeskunde in Groningen en verrichtte haar promotieonderzoek bij het Interfacultair Centrum voor Bewegingswetenschappen (ICB) en het Universitair Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid, beide onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. C. Visscher. Houwen werkt nu als postdoc bij het ICB. De titel van haar proefschrift is ‘De motoriek van kinderen met een visuele beperking’.