CV koelt zorginstelling af

Array

Zomers de verwarmingsradiatoren in verzorgingshuizen als koeling gebruiken. Dat moet de revolutionaire oplossing worden voor te warme kamers tijdens extreme hitte waarmee veel levens van hoofdzakelijk ouderen met een zwakke gezondheid gespaard kunnen worden.

Momenteel draait hiermee een proef in Groningen en Enschede. Volgens de branche is het een oplossing die energiezuiniger en goedkoper is dan het gebruik van airco. Vanuit het buitenland is al veel interesse getoond voor deze Nederlandse uitvinding. Volgens fabrikanten van radiatoren en energiebedrijven gaat het om een bijzondere en tegelijk eenvoudige aanpak. Het idee is ontwikkeld door gasbedrijf GasTerra, energiebedrijf Essent en technisch bedrijf KiwaGastech.
Koud water
Hans Overdiep van GasTerra: ‘De essentie is dat er koud water van 16 graden door de radiatoren wordt gepompt. Het koelsysteem zorgt ervoor dat de temperatuur in de kamer een fors aantal graden lager is dan anders het geval zou zijn. Kleine ventilatoren onder de radiator vergroten de capaciteit van de radiator: zij zorgen ervoor dat de lucht wordt afgekoeld. Ik schat, dat de temperatuur in de kamer bij extreme hitte op zo'n 22 graden blijft.' 

Dure airco
Volgens Henri Giesen van Essent vormt deze koeling een goed alternatief voor dure airconditioning. ‘Dat zou veel te duur worden in verzorgingstehuizen', aldus Giesen. ‘Het systeem is met name geschikt voor bestaande verzorgingshuizen.' In nieuwe gebouwen is klimaatbeheersing verplicht.

Recente artikelen