Kamerbrief inzake hiv/aids

Array

28-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Hierbij informeer ik u dat het huidige hiv/aids beleid wordt geactualiseerd. Op dit ogenblik werkt het ministerie aan een meer integrale benadering van zowel aids als seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (srgr) binnen het buitenlandse beleid. Na de zomer stuur ik u een beleidsnotitie waarin ik mijn concrete beleidsvoornemens bekend maak.

Deze notitie bouwt voort op mijn beleidsbrief ‘Een zaak van iedereen’. Hierin maak ik duidelijk dat het aidsbeleid direct gekoppeld wordt aan het vergroten van gendergelijkheid, en het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen en mannen. Waar mogelijk zal aandacht voor hiv/aids en srgr ook geïntegreerd worden in de andere genoemde beleidsvelden ‘ Veiligheid en ontwikkeling’, ‘Groei en Verdeling’ en ‘Duurzaamheid, klimaat en energie’. Mijn ministerie buigt zich momenteel over hoe deze integratie van aids en srgr in de praktijk vorm te geven.

Mijn inzet is dat Nederland zijn vooraanstaande rol op het terrein van aidsbestrijding en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten behoudt en zo een effectieve bijdrage levert aan het terugdringen van aids en moedersterfte (MDG 6 en 5). Als pleitbezorger van mensenrechten blijft Nederland zich inzetten op het adresseren van omstreden onderwerpen, zoals het belang van veilige abortus en hiv-preventie voor kwetsbare groepen (jongeren, mensen met hiv, injecterende druggebruikers, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers).

Met deze brief heb ik tevens de vraag van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken over mijn beleidsvoornemens hiv/aids beantwoord (08-BuZa-B-003).

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Bert Koenders

Bron: Min BuZa 

Recente artikelen