Nieuwe mastervariant Gezondheidswetenschappen Maastricht

Array

Bewegingsinterventies effectiever inzetten
Een nieuwe mastervariant, gericht op ontwikkeling en toepassing van sport- en lichamelijke activiteitinterventies ter bevordering van de gezondheid, start per 1 september 2008 aan de Universiteit Maastricht. Ondanks het wetenschappelijk bewijs dat regelmatig sporten en/of bewegen een gunstig effect heeft op de gezondheid, verricht nog geen 30% van de volwassenen de aanbevolen hoeveelheid regelmatige inspanning per dag. Om effectievere interventies op te kunnen zetten, moet nog veel worden uitgezocht. De master richt zich op het begrijpen van biologische en psychosociale barrières die de implementatie van regelmatig sporten en bewegen verhinderen.

Naast de al bestaande masters over beweging en gezondheid en over voeding was er sterke behoefte aan een meer maatschappelijk georiënteerde richting. “Deze nieuwe opleidingsvariant is uniek in Nederland, Duitsland en België. Het onderwerp verdient grote wetenschappelijke en maatschappelijke aandacht”, stelt Wouter van Marken Lichtenbelt, coördinator van de opleiding. Binnen de master Physical Activity & Health konden studenten tot nu toe kiezen voor twee specialisaties: Metabolism and Nutrition, Biology of Human Performance and Health. Vanaf september 2008 komt daar Sports and Physical Activity Interventions bij.

De voordelen van regelmatig sporten en/of bewegen zijn onder meer een verminderd risico op hart en vaatziekten, type II diabetes, colon kanker, botontkalking, depressie en verwondingen als gevolg van vallen bij met name ouderen. In combinatie met de juiste voeding kunnen inspanning en sport helpen bij de strijd tegen overgewicht. Behalve voor preventie is het bekend dat lichamelijke activiteit ingezet kan worden om de gezondheid te verbeteren en om de kwaliteit van leven van zieke mensen gunstig te beïnvloeden.
De redenen dat mensen desondanks niet regelmatig sporten en bewegen lopen uiteen. Behalve een gebrek aan informatie, zijn van belang motivatie en sociale – en biologische –determinanten van gedrag.
Overheden en bedrijven realiseren zich geleidelijk aan het belang van sport en inspanning en diverse interventieprogramma’s zijn gestart. De effectiviteit van deze initiatieven is echter beneden verwachting. Om meer succesvol te zijn moet nog veel worden uitgezocht. Welk soort interventies werkt het beste en wat kan worden gedaan om de interventies te verbeteren? Dit vormt de kern van de opleiding.

Aandacht zal worden geschonken aan de effecten van inspanning op de gezondheid, en het systematisch ontwikkelen, toepassen en evalueren van bewegingsinterventies. De studie heeft een wetenschappelijke aanpak, waarbij van de studenten gevraagd wordt zich in de literatuur te verdiepen en rapporten te schrijven. Belangrijk is ook de stageperiode, waarin praktijk ervaring wordt opgedaan.
Afgestudeerden zijn inzetbaar bij overheidsinstanties, bedrijven, verzekeringmaatschappijen, rehabilitatie centra, ziekenhuizen en onderzoeksinstituten. De nieuwe variant hoopt in september te starten met twintig studenten.

Recente artikelen