NPCF: Vrije prijsvorming ziekenhuiszorg

Array

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is voorzichtig positief over het kabinetsbesluit om de vrije prijsvorming in de ziekenhuissector uit te breiden van 20 tot maximaal 34 % van de ziekenhuiszorg. Zij ziet met name kansen voor vormen van zorg die meer rekening houden met de wensen van de patiënt. Er moet echter een stevig mechanisme komen dat voorkomt dat uit de hand lopende kosten – voor zover deze niet samenhangen met noodzakelijke zorg – worden afgewenteld op de premiebetaler. Een andere voorwaarde is dat de overheid haast maakt met het beschikbaar stellen van vergelijkende kwaliteitsinformatie: de patiënt moet wéten waar hij voor kiest.

Een belangrijk argument vóór vrije prijsvorming in de zorg is beheersing van de kosten en de omvang van de zorg. De eerste signalen zijn gunstig. Uit eerdere onderzoeken van de NZA en NVZ blijkt dat vrije prijsvorming leidt tot diverse positieve ontwikkelingen. Zo is er is meer aandacht gekomen voor kwaliteit en innovaties bij de zorginkoop. Bovendien blijkt dat in het vrije prijsdeel van de ziekenhuiszorg de prijzen minder stijgen dan bij de overige zorg. Blijvende monitoring van volume, prijs en kwaliteitsontwikkelingen blijft daarom echter van groot belang.

Verzekeraars krijgen in toenemende mate de gelegenheid om zorg te bedingen die optimaal aansluit op de wensen van hun cliënten. De ontstane onderhandelingsvrijheid kán leiden tot een betere kwaliteit van zorg. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat verzekeraars, patiënten en patiëntenverenigingen nauw betrekken bij het vastellen van de criteria voor goede zorg en dat het cliëntenperspectief stevig wordt verankerd in de zorg die door de verzekeraar wordt ingekocht.

Recente artikelen