Provincie gaf Corus onterecht te ruime milieuvergunning

Array

De Raad van State heeft Corus vandaag tot de orde geroepen. De milieuvergunning van Corus moet worden herzien omdat de provincie te slappe normen voor zware metalen heeft gesteld. Hiermee stelt de Raad van State de Stichting Natuur en Milieu en Milieufederatie Noord-Holland in het gelijk op hun belangrijkste punten. Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: "Gelukkig is de Raad van State wel wakker. De provincie en Vrom-inspectie hebben zitten slapen."

Volgens de Raad van State geeft de milieuvergunning van Corus teveel ruimte voor de uitstoot van de zware metalen kwik, arseen en cadmium en de zeer giftige stof dioxine. De Raad van State stelt dat dit in strijd is met de Wet Milieubeheer, omdat Corus geen gebruik maakt van de best beschikbare technieken om zo schoon mogelijk te produceren. Daarnaast stelt de Raad van State dat de Provincie Noord-Holland ten onrechte geen maximum heeft verbonden aan de uitstoot van het giftige chroom.

De Raad van State ondersteunt de mening van de milieuorganisaties dat Corus een zogeheten doekfilter zou moeten gebruiken voor de sinterfabriek. De bestuursrechter draagt de provincie op hier alsnog onderzoek naar te doen. Een doekfilter kan de uitstoot van fijn stof, dioxines en zware metalen aanzienlijk verminderen. Deze filters worden in fabrieken in Duitsland en Oostenrijk al toegepast.

De Raad van State draagt de Provincie Noord-Holland op om binnen 20 weken met een nieuwe milieuvergunning te komen.

De Raad van State is er niet van overtuigd dat de manier van meten van de uitstoot van gevaarlijke stoffen en de frequentie daarvan voldoende is. Ook had de provincie volgens de Raad van State moeten onderzoeken wat de gevolgen van het bijstoken van (gevaarlijke) afvalstoffen voor het milieu zijn. Het provinciebestuur moet bekijken of de monitoring kan worden verbeterd. De uitstoot van dioxines en zware metalen van Corus wordt thans slechts n keer in de drie jaar gemeten door Corus zelf. Daardoor is er een grote mate van onzekerheid over de feitelijke uitstoot van Corus. Mirjam de Rijk: "Alleen als je vaak en onafhankelijk meet weet je of Corus zich gedraagt en aan hoeveel schadelijke stoffen omwonenden blootgesteld worden."
In Duitsland zijn afvalverbrandingsinstallaties verplicht hun kwikemissies continue te meten, terwijl hun kwikuitstoot slechts een tot twee procent van de uitstoot door Corus bedraagt.

Helaas wijst de Raad van State de bezwaren van de milieuorganisaties over de te grote stofemissie door Corus af. Corus is de grootste industrile bron van stof in Nederland. Vandaag heeft het CBS bekendgemaakt dat 420.000 Nederlanders schadelijke gezondheidseffecten ondervinden van teveel fijn stof. De inwoners van Velsen en Rotterdam worden het meest blootgesteld aan fijnstof.

De uitspraak van de Raad van State laat zien dat minister Cramer vorige week in de Tweede Kamer voorbarig was met haar conclusie dat de milieuvergunning van Corus aan de wet voldoet. De minister moet nu orde op zaken stellen bij de VROM-inspectie. Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu: "Het is te gek voor woorden dat milieuorganisaties ervoor moeten zorgen dat Europese milieuwetten nageleefd worden, omdat de VROM-inspectie zijn taak niet uitvoert. Zij moet controleren of overheden en bedrijven de wetten naleven en zonodig handhavend optreden."
De milieuorganisaties zijn wel blij met het onderzoek dat minister Cramer vorige week aankondigde naar de gezondheidseffecten van de chroom- en dioxine-uitstoot door Corus.

Nederland en acht andere EU-landen kregen op 6 mei 2008 een aanmaning van de Europese Commissie omdat zij te laat zijn met het vernieuwen van vergunningen voor industrile installaties. De commissie heeft besloten juridische stappen tegen deze lidstaten te nemen.

Recente artikelen