Klink laat prijsvorming ziekenhuis-zorg te snel over aan markt

PvdA Tweede-Kamerlid Eelke van der Veen is kritisch over de snelheid waarmee minister Klink de prijsvorming bij ziekenhuizen over wil laten aan de markt. Het risico is groot dat deze maatregelen leiden tot een onbeheerste kostenontwikkeling die vervolgens wordt afgewenteld op de verzekerden.

Minister Klink heeft bekendgemaakt dat ziekenhuizen vanaf volgend jaar van meer behandelingen de prijzen zelf bepalen. De ziekenhuizen kunnen contracten afsluiten met verzekeraars over de behandeling van bijvoorbeeld beroerten en verhoogde oogboldruk. Op dit moment is er al concurrentie tussen ziekenhuizen op bijvoorbeeld het gebied van knie-, oog-, en herniaoperaties.

Volgens Van der Veen is het risico is groot dat deze maatregelen leiden tot een onbeheerste kostenontwikkeling die vervolgens zal worden afgewenteld op de verzekerden. Het risico bestaat dan dat de verzekerden of meer premie moet gaan betalen, of geconfronteerd zal worden met een kleiner basispakket. 'De minister is voorstander van meer marktwerking in de zorg. Het lijkt erop dat bij deze maatregel het belang van de markt zwaarder weegt dan het belang van de patint', aldus Van der Veen. Hij vervolgt: 'De PvdA is voorstander van meer keuzevrijheid voor de patint. De patint heeft recht op inzicht in de prijs en kwaliteit van de behandeling die de patint ondergaat. Voor de PvdA is het echter van groot belang dat de patint niet hoeft op te draaien voor onbeheerst stijgende prijzen.'

Uit een recent rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is gebleken dat de stelselwijziging niet heeft geleid tot aantoonbare verbetering van de kwaliteit in de zorg. De PvdA vindt dat de kwaliteit veel nadrukkelijker centraal hoort te staan. Meer marktwerking zoals de minister nu voorstelt, hoort aantoonbaar te leiden tot een verbetering van de kwaliteit. De PvdA is dan ook voorstander van een stapsgewijze benadering waarbij elke keer opnieuw zorgvuldig wordt nagegaan of de uitbreiding van de markt heeft geleid tot verbetering van de kwaliteit.

Over twee weken overlegt de Tweede Kamer over dit onderwerp in een Algemeen Overleg. Van der Veen zal zijn bezwaren dan aan de minister voorleggen.

Bron: PvdA 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen