Nieuwe dieetpil

Array
Neem één pil per dag, zes maand lang en je kan 10 kilo afvallen. Dat beweren Britse wetenschappers in de Britse krant The Daily Mail. Het effect zou te wijten zijn aan de stof tesofensine, wat nog maar drie jaar op de markt is. Experimenten leverden veel betere resultaten op dan verwacht.
 
Tesofensine pakt dat deel van de hersenen aan dat honger controleert. Meer zelfs, van zodra je eet, voel je je verzadigd en de drang tot snoepen wordt volledig onderdrukt. Na zes maand is het netto-effect een gewichtsverlies van bijna tien kilo, of twee keer zoveel als de dieetpillen die al op de markt zijn.

Gewone of dieetpil
Aan de studie werkten 200 mannen en vrouwen met overgewicht mee. Ze kregen allemaal een pil te slikken, een werkelijke dieetpil of een placebo, terwijl ze een beetje minder aten dan normaal. Wie de pillen met de laagste dosis nam, verloor zo'n vier kilo, wat overeenkomt met het gemiddelde verlies bij andere dieetpillen.

Dubbele dosis

Werd de dosis verdubbeld, dan verdubbelde ook het gewichtsverlies. De variant die op de markt komt, heeft waarschijnlijk de 'medium'-sterkte waarbij op tien maand nog steeds zo'n 10 procent van het gewicht kan verloren worden. Als ook op de voeding gelet wordt, en je meer gaat bewegen, zou dat 20 procent kunnen worden.

Levenskwaliteit

"Het effect op de kwaliteit van het leven en op de gezondheid zijn niet te tellen. Door zo'n gewichtsverlies daalt de kans op hartziekten, diabetes en kanker. Bovendien daalt de nood voor (dure) 'vermageringsoperaties', waarbij de maag of darmen worden ingekort", haalt de krant aan.

Nadelen en neveneffecten
Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Experts waarschuwen voor het gebruik van de pil, die als snelle en gemakkelijke oplossing zal worden gebruikt, terwijl het eet- en beweegpatroon niet aangepakt worden.

Bovendien is de lijst neveneffecten niet min: misselijkheid, diarree of constipatie, slapeloosheid, stemmingswisselingen en een verhoogde hartslag, wat aanleiding geeft tot een verhoogde kans op een hartaanval. Meer onderzoek zal moeten uitmaken over de neveneffecten opwegen tegen de voordelen.

Recente artikelen