KNO-artsen Antonius en Mesos opereren bijholten met navigatieapparatuur

Array

KNO-artsen van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Mesos Medisch Centrum in Utrecht gebruiken sinds deze week tijdens bijholteoperaties speciale navigatieapparatuur. KNO-arts L.C. Prins: "Met behulp van deze geavanceerde apparatuur kunnen we exact zien waar in de bijholten we ons bevinden. Daardoor kunnen we de bijholteoperatie nauwkeuriger uitvoeren dan voorheen. En dat is voor patiënten goed nieuws. Wij zijn het eerste perifere ziekenhuis in het land dat deze geavanceerde apparatuur inzet bij bijholteoperaties."

Opereren in de bijholten is lastig omdat de KNO-arts niet altijd goed zicht heeft op waar in het operatiegebied hij zich bevindt. Dat komt mede door de zeer complexe anatomie van de bijholten. Om te voorkomen dat de KNO-arts tijdens de operatie vitale functies raakt, zoals hersenen of oogzenuw, houdt hij tijdens de operatie een bepaalde veiligheidsmarge aan. Met de nieuwe apparatuur hoeft dat niet meer. De KNO-arts kan nu exact zien waar in de bijholten hij zich bevindt en kan de operatie dus veel nauwkeuriger uitvoeren dan voorheen.

Prins: "Tijdens de operatie kijken we naar een scan die we eerder maakten van de bijholten van de betreffende patiënt. Aan de hand van die scan kunnen we op de monitor live het uiteinde van het operatie-instrument volgen binnenin het hoofd. Dit kan zowel twee- als driedimensionaal. We zien dus precies hoe diep, of hoever we zitten en kunnen de operatie dus veel nauwkeuriger en vollediger uitvoeren dan voorheen."

Recente artikelen