Klacht tegen plastisch chirurg afgewezen

Array

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een klacht tegen plastisch chirurg Martin Janssen uit Helvoirt wegens een sterfgeval na een cosmetische ingreep woensdag afgewezen.

De tuchtrechter oordeelde dat niet aannemelijk is dat de 37-jarige patiënte op basis van onjuiste of onvolledige informatie haar toestemming gaf voor de gewenste buikwandcorrectie. De vrouw overleed enkele dagen na de operatie aan een zeldzame infectie. De patiënte is volgens de weduwnaar ten onrechte na 24 uur ontslagen en daarna aan haar lot overgelaten.Het is niet aannemelijk geworden dat de patiënte nadeel van het verwijderen van de drains had.

De infectie met clostridium septicum die de patiënte fataal is geworden, is uiterst zeldzaam. Daarom hoefde de plastisch chirurg niet op dit risico te wijzen. Janssen vertelde tijdens de zitting op 21 april dat hij meermalen uitvoerig met patiënte heeft gesproken en haar daarbij deugdelijk heeft voorgelicht, ook over mogelijke complicaties.

Het verwijt dat Janssen voor de operatie geen laboratoriumonderzoek zou hebben verricht, is volgens de tuchtraad ook niet terecht. Eerder legde het tuchtcollege in dezelfde zaak wel een waarschuwing op voor slechte nazorg. Dat gebeurde na een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De tweede zaak was aangespannen door de weduwnaar van de vrouw.

Recente artikelen