Medicatieveiligheid en Serious gaming in de zorg

Array

Het Actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT organiseert prijsvraag voor opschalingsvoorstellen.

De M&ICT prijsvraag is bedoeld om projecten die een maatschappelijk probleem adresseren (o.a. in de zorg) en zich kleinschalig bewezen hebben maar problemen in de opschaling hebben, financieel te ondersteunen. M&ICT nodigt graag organisaties uit om hieraan mee te doen. 

Thema's zorg;

  • Medicatieveiligheid

Onzorgvuldig medicatiegebruik kan grote risico’s met zich brengen. Daarom wordt dit specifieke thema nader uitgewerkt in dit bestek. Verbetering van de patiëntveiligheid en vooral medicatieveiligheid is een van de speerpunten van het beleid van VWS. De maatregelen hebben betrekking op drie categorieën risicofactoren: (1) Patiënt gerelateerd: bv. tegengaan van verkeerd gebruik van medicatie, (2) Geneesmiddel gerelateerd: risico's bij gebruik van meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd, en (3) Proces gerelateerd: risico's betreffen hier de samenwerking tussen zorgaanbieders onderling bij medicatieoverdracht. De genoemde risicofactoren gericht op veiligheid in de keten zijn aangrijpingspunt voor voorstellen voor de zevende prijsvraag. De uitdaging ligt in het opschalen van kansrijke ICT-toepassingen en diensten die bewezen effectief zijn in het verhogen van de medicatieveiligheid naar breder regionaal of landelijk gebruik.

  • Serious gaming en simulatie in de zorg

In dit bestek staat de inzet van serious gaming en simulatie in de zorg centraal.
Onder gaming wordt hier verstaan het gebruik van ICT voor spellen, spelelementen en/of simulatietechnieken voor serieuze toepassingen in de zorg. Bijvoorbeeld als onderdeel van opleidingen, trainingen, behandelprocessen, informatievoorziening en/of zorglogistieke processen. Gaming dient ten dienste te staan van primaire processen waarmee de kwaliteit van de zorg van de patiënt wordt verbeterd. Er worden twee doelgroepen onderscheiden waarop gaming van toepassing kan zijn: (1) de zorgverlener en (2) de patiënt/cliënt.
Reeds bestaande spellen, spelmodules of gamingtechnologieën die op kleine schaal succesvol zijn toegepast, zijn wellicht kansrijk voor grootschaliger gebruik of voor nieuwe toepassingen in de zorgsector. M&ICT wil belemmeringen wegnemen om dit daadwerkelijk te realiseren. Via deze prijsvraag wordt gevraagd voorstellen in te dienen die een doorbraak gaan realiseren op het gebied van de inzet van gaming voor serieuze toepassingen in de zorg.

Indienen en Informatie
Indienen van projectvoorstellen kan nog tot 27 augustus 14.00 uur.
www.m-ict.nl
Jacques Frankhuizen,
070 8887601

Maatschappelijke Sectoren & ICT is een actieprogramma van de ministeries van EZ, BZK, Justitie, OCW, VWS en V&W dat bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in mobiliteit, onderwijs, veiligheid en zorg door beter gebruik van ICT.

Recente artikelen